Kategoriler
Gündem SonDakika

Tesislere 129 milyon liralık çevre kirliliği cezası

Çevre kirliliği denetimleri kapsamında yılın başından temmuz ayına kadar 2 bin 798 tesise, toplam 129 milyon 401 bin 768 lira tutarında ceza kesildiği kaydedildi. Bu yılın temmuz ayına kadar Çevre Kanunu’na uymayan 2 bin 798 tesise toplam 129 milyon 401 bin 768 lira ceza kesilirken çevreyi kirleten 156 işletmenin faaliyetine son verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre kirliliğini önlemek amacıyla  sanayi tesisleri ve diğer faaliyetlere yönelik denetimleri kapsamında en fazla cezanın kesildiği il, İstanbul oldu. Bu yılın yedinci ayına kadar İstanbul’daki tesislere, toplam 37 milyon 91 bin 477 lira cezai yaptırım uygulandı. Çevre Kanunu’na aykırı faaliyette bulunan tesislerde kesilen cezanın 19 milyon 333 bin 918 liralık tutarı, Ankara’dan geldi. Sakarya’daki bu tutar, 15 milyon 373 bin 129 lira oldu.

Yılın ocak ile temmuz ayı arasında, İzmir’deki tesislere toplam 5 milyon 211 bin liralık ceza kesildi. Tekirdağ’da ise bu rakam, 4 milyon 732 bin 731 lira olarak kayda geçti.

En fazla denetim başkentte

Bakanlığın İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün Çevresel Etki Değerlendirmesi’nden aktarılan bilgilere göre söz konusu dönemde, Ankara’da bin 406 denetim yapıldı. Denetimin en fazla yapıldığı başkenti, İzmir izledi. Bakanlık merkez teşkilatı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından İzmir’de bin 354 denetim yapıldı. İzmir’i İstanbul takip etti.

Verilere göre İstanbul’da bin 249 denetim yapıldı. Kocaeli’deki denetim sayısı, 958 olarak kayda geçti. Tekirdağ’da ise yedi ayda, 731 çevre denetimi yapıldı.

Hava kirliliği anlık izlenecek

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, jeotermal tesislerin bıraktığı hava kirliliğinin anlık olarak ölçüleceğini açıkladı. Bakan Kurum’un 25 Temmuz’da açıkladığı bilgilere göre jeotermal tesislerinin hava kalitesi, anlık olarak takip edilecek.

Hava ve çevre kirliliğiyle ilgili mevzuata aykırılığın tespit edilmesi durumunda cezai işlemler uygulanacak. Yaptırımlar arasında kapatma cezası da bulunuyor. Yıl sonuna kadar jeotermal tesislerin hepsinin ölçüm cihazı takması, zorunlu olacak.

Bakan Kurum, Aydın, Denizli, Uşak ve Afyonkarahisar illerine dâhil olan Büyük Menderes Havzası’ndaki haziran ayında yapılan denetimlerde, üç tesise ceza kesildiğini bildirdi.