Kategoriler
Emlak Haberleri

TESK’ten konut kredisi faizleri indirim talebi

Daha önce kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını düşürmüştü. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, özel bankaların da, konut kredisi faiz oranlarını kamu bankalarının düşürdüğü gibi düşürmelerini istedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, daire satın almak isteyenlerin yüksek faizlerden dolayı daire satın almak istememeleri neticesi olarak satışların düşmesine neden oluyor. Bunun sonucu da konut kredisi faizlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti.

Bankaların konut kredisi kullanarak daire sahibi olmak isteyen kişilerin ipotek karşılığı kullandığı krediyi ödeyemediğinde bankanın ipotekli daireyi vatandaştan almak yoluna gidiyor. Bunun yerine vatandaşın borcunu ödeyebilmesi için alacaklarını yapılandırarak tahsil etme yoluna gitmesinin daha iyi olacağını belirten Palandöken, özel bankaların da kamu bankaları gibi kredi faizlerini indirmelerini istedi.

Palandöken, kamu bankalarının faiz oranlarının yüzde 1,45 civarında olduğunu, özel bankalarda ise faiz oranlarının yüzde 2,50 civarında olduğuna dikkat çekerek, konut kredi faizlerinin yüksek olmasının, inşaat sektörü başta olmak üzere tüm sektörleri etkilediğini, bu durumunda piyasanın daralmasına neden olduğunu belirtti.

Palandöken, “Özel bankalar kamu bankaları gibi faizleri düşürmeleri, müteahhitler de konut stoğunun azalması için daire fiyatlarını düşürerek elini taşın altına koyması gerektiği” ifadesini kullandı.