Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Ticari gayrimenkullerde iflaslar yaşanabilir

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) ve  Bosphorus Invest Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş, pandemi ve dijitalleşme süreçlerindeki gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gümüş, salgın nedeniyle küçük kentlere doğru hareketlilik yaşanabileceğini, evden çalışmaya uygun daha büyük konutlara olan talebin artabileceğini öngördü.

GİSP‘in salgın nedeniyle çevrim içi düzenlediği toplantıda konuşan Hakan Gümüş, elektronik ticaretten beslenen lojistik ihtiyacının artacağını, geniş hacimli depoların üretileceğini kaydederek dijital sunucuların kaynağı olacak veri merkezlerine olan talebin artacağını öngördü.

Oteller ve ofisler olumsuz etkilenebilir

Başkan Gümüş; otel, ofis ve alışveriş merkezi gibi ticari taşınmazların kısa vadede olumsuz etkilenebileceğini dile getirerek “Devletin sübvanse etmemesi durumunda iflaslar yaşanabilir. Sanayi mülkleriyle ilgili bir ay içinde ciddi bir hareketlilik yaşanabilir. Ancak artan nakit ihtiyacı ve düşen gayrimenkul fiyatları dolayısıyla Gayrimenkul Yatırım Fonu ve benzeri yapılar büyük alımlar yapabilirler.” tahminlerinde bulundu.

Bahçeli evler değer kazanabilir

Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş, koronavirüs salgınının hukuken mücbir sebep olarak sayıldığını hatırlatarak özellikle alışveriş merkezlerinde kira ödeme taleplerine yol açmaya başladığını aktararak kırdaki evlere ve kente yakın bahçeli evlere ilginin artacağını kaydetti.

Sahiplerinin sürekli kullanmadığı, genelde yaz tatillerinde veya iş sebebiyle ziyaret ettiği ikincil konutların da değer kazanacağını kaydeden GİSP Başkanı Gümüş, küçük kentlere doğru hareketliliğin yaşanabileceğini dile getirdi.

Bosphorus Invest Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş bu durumda, şehirciliğe yeni yaklaşımların geliştirilebileceğini; daha büyük, konforlu, evden çalışmaya uygun olan konutlara olan ilginin artabileceğini söyledi.

Deprem gerçeği de unutulmamalı

Kovid-19 salgınına dair endişelerinin deprem tehlikesini unutturmaması gerektiğini de hatırlatan Gümüş, “Kentlerimizi daha fazla büyütmeden, eski ve niteliksiz konutların yıkılması ve yerine planlı, yeni yaşam alanları üretilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.