Kategoriler
Ekonomi Gündem

TL ve GOÜ para birimleri değer kaybetti… Piyasa yorumları

Analistler kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkelerin notunu düşürdüğünü, bu durumun gelişen ülkelerin para birimlerini aşağı yönlü baskıladığını kaydetti. Öte yandan dolar endeksinin küresel çaptaki gücü yükseldi.

Çin’de açıklanan mart ayına ilişkin satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) iyi seyretmesi salgının ardından toparlanmanın hızlı olacağına dair mesaj verse bile Ziraat FX, bu durumun; ABD, Avrupa gibi piyasaların virüsün etkisiyle kapalı olması sebebiyle muhtemel iyimserliğin ikinci planda kaldığını kaydetti. Ziraat “Gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimlerinde bugün dolar karşısında karışık bir seyir gözlemlerken, dolar endeksi dünkü %0,8’lik yükselişi ardından bugün sabah saatlerinde 99,5 ile dünkü kapanışının üzerinde bulunuyor. Bununla birlikte, derecelendirme kuruluşlarının bazı GOÜ’lerin kredi notlarını ve görünümlerini aşağı yönlü revize etmeleri GOÜ varlıklarını olumsuz yönde etkiledi.” ifadelerini kullandı.

Ticaret açığı beklentilerin altında

Türkiye’deki şubat ayına ilişkin dış ticaret açığı beklentilerin altında geldi. Beklenen açık 3,05 milyar dolarken bu açık, 2,98 milyar dolar olarak kayda geçirildi.

Ziraat FX bugünkü bülteninde “TSİ 17’de ABD’de tüketici eğiliminin nasıl etkilendiğini göstermesi bakımından önemli olan mart ayı Conference Board Tüketici Güven Endeksi verisi izlenecek.” diye yazdı.

Gelişen ülke piyasaları değer kaybediyor

Analistler gelişen ülkelerin para birimlerinin baskı altında kalmayı sürdürdüğünü belirtti. Alan Yatırım bugünkü notunda, pandemi nedeniyle gelişen para ülkelerin değer kaybettiğini  açıkladı.

Alan Yatırım “Finansal piyasalarda koronavirüs salgını kaynaklı mevcut risklerin devam etmesi ve destek paketlerinin etkisinin azalmasıyla birlikte gelişen piyasa ülkeleri para birimleri değer kaybediyor. Türkiye’nin kredi temerrüt takası (CDS) primi 492 seviyelerine yükseldi. Ülke notu indirimleri sonrası güvenli varlık talebinden destek bulan dolar endeksi 99 seviyesine yükseldi.Yeni haftaya 6.45 seviyelerinde başlayan Dola/TL paritesi dün 6.57 seviyelerine kadar yükselmiş ilerleyen saatlerde ise 6.55 seviyelerine geri çekilmişti. Doların global bazda değer kazanmaya devam etmesi gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı kurması beklenebilir.” ifadelerini kullandı.

Liranın kaybı yüzde 1.7 oldu

Garanti BBVA bugünkü bülteninde uluslararası derecelendirme kuruluşunun Güney Afrika’ya verdiği not ile lira varlıkların değer kaybettiğini belirtti. Moody’s, Güney Afrika’nın notunu, “yatırım yapılabilir” seviyesinin altına indirdi. Ardından lira yüzde 1,7 oranında değer kaybetti.

Garanti BBVA “Yurt içinde ekonomik aktiviteler tüm dünyada olduğu gibi büyük oranda yavaşlamış durumda ve bu gidişat büyüme ve işsizlik rakamlarında olumsuz biçimde önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacak. Aynı zamanda düşen petrol fiyatları ve azalan talep faktörleri neticesinde yurt içi enflasyon rakamlarının düşmesi ve yıl sonu enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde aşağı çekilmesi gündeme gelebilir. Moody’s Güney Afrika’nın kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyesinin altına indirdi bununla birlikte oluşan baskı ile TL’de dün %1.7 değer kaybı izlendi.” sözlerini kaydetti.

Kaynak: Taşınmaz Haber