Kategoriler
Gündem

TOKİ: AOÇ arazilerinin ihalesiyle alakamız yok

17 Eylül’de gerçekleştirilen AOÇ ihalesinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından düzenlendiği iddialarına karşılık yalanlama geldi. TOKİ, 17 Eylül’de yapılan ihalenin kendileri tarafından gerçekleştirildiğine dair bazı haberlerin yayıldığını iddia etti.

Toplu Konut İdaresi’nin AOÇ alanlarının açık artırma yöntemiyle satılmasına ilişkin ihale için 17 Eylül’de değil; 5 Eylül’de toplanılmış, ihale, ileri bir tarihe ertelenmişti.

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ)’nin 300 bin metrekare genişliğindeki arazi alanı, geçtiğimiz günlerde yapılan ihaleyle Ankara Büyükşehir Belediyesinin iştirakine kiralandı.

Söz konusu ihalenin oturumu 17 Eylül’de yapıldı. İhaleye çıkacak söz konusu arazi alanının Atatürk’ün şartlı vasiyetine ters düşecek bir şekilde yapılaşmaya açılacağı iddiası, birçok kişi ve örgüt tarafından tepki toplamıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) iştiraki Ankara Büyükşehir Metropol İmar AŞ de ihaleye girdi. ABB Başkanı Mansur Yavaş‘ın talimatıyla girilen ihaleyi Belediye’nin iştiraki kazandı.

17 Eylül’de gerçekleştirilen ihaleyi Ankara Büyükşehir Metropol İmar AŞ iştirakinin kazanması, Türkiye’nin gündemine oturmuş, Atatürk’ün vesayetine aykırı biçimde inşaatı düşünüldüğü söylenen AOÇ‘nin “kurtulduğuna” yönelik haberler de yer almıştı.

TOKİ açıklama yaptı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ise sosyal medya üzerinden açıklama yaptı. 17 Eylül’de gerçekleşen ihalenin TOKİ‘nin yürüttüğüne ilişkin haberlerin yayıldığına iddia eden Başkanlık, “Bahsi geçen arazilerin İdaremiz ile hiçbir ilgisi yoktur.” dedi. Başkanlığın açıklaması söyle:

“Son günlerde bazı basın-yayın organlarında yayımlanan haberler ve sosyal medyada paylaşılan tweetler ile ilgili olarak açıklama yapılması ihtiyacı durulmuştur. Yayımlanan haberlerde ve paylaşılan tweetlerde; 17.09.2019 tarihinde İdaremiz tarafından Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin kiralanmasına ilişkin ihale yapıldığı ve Ankara Büyükşehir Metropol AŞ’nin ihaleyi kazandığı iddia edilmektedir.

Yayımlanan haberlerde ve paylaşılan tweetlerde bahsi geçen arazilerin idaremiz ile hiçbir ilişkisi yoktur.

Ayrıca, İdaremiz tarafından söz konusu araziler ile ilgili kiralama ihalesi yapılmamıştır.

Sorumlu yayıncılık ilkeleri göz ardı edilerek, hiçbir araştırma yapılmadan ve İdaremizden bilgi almaya gerek duyulmadan yapılan haberler ve paylaşılan tweetler İdaremizi karalama ve TOKİ’nin, kamuoyundaki olumlu algısını zedeleme amaçlıdır.

Kamuoyunun, bu tür asılsız haberlere itibar etmemeleri, önemle duyurulur.”

TOKİ‘nin önünde eylem yapıldı

Atatürk’ün vasiyetine uygunsuz bir şekilde yapılaşmaya TOKİ tarafından açılacağına ilişkin haberler, 5 Eylül’deki ihaleye yönelik yapılmıştı.

Çankaya’nın Çukurambar semtinde bulunan Atatürk Orman Çiftliği‘ne ait 48 bin metrekare genişliğindeki arazi alanının satılmasına yönelik 5 Eylül’deki ihale katılım yetersizliği sebebiyle ilerideki bir tarihe ertelenmişti. 5 Eylül Perşembe günü toplanılan ihale için birçok kuruluş Toplu Konut İdaresi Başkanlığının önünde eylem yapmıştı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan, eylemde, Başkanlığın mahkeme kararına aykırı davrandığını söylemişti.