Kategoriler
Toki Haberleri

Toplu Konut İdaresi 359 TL’den ev sahibi yapıyor

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) sosyal konut projelerinin ardından yeniden dar gelirli ve asgari ücretli vatandaşların yanında oluyor. Ev sahibi olmak isteyen ancak taksit tutarlarını ödemekte güçlük çekenler, TOKİ tarafından satışa çıkarılan konutları satın alabilecek. Yeni girişimiyle birlikte çok konuşulacak olan TOKİ’nin, ilk kez ev sahibi olmak isteyenleri de dahil ettiği sistemde, artık kişiler aylık 359 TL’den taksit tutarıyla ev sahibi olabilir.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı duyurdu!

İlk kez ev sahibi olacak, asgari ücretli çalışan ve dar gelirli vatandaşların yanında olmaya karar veren TOKİ, belirli projeler üzerinden uygun fiyatlardaki evleri satışa sunacak. Aylık taksit tutarının 359 TL’den olacağı aktarılırken, kişilerin 12 bin TL önden ödeme yapması gerekiyor. Yeni düzenlemenin ardından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, TOKİ Temmuz 2020 ile birlikte Türkiye Geneli Açık Satış Listesi’ni yayımladı. Buna göre, listede yer alan açıklamada kişiler çekiliş ve kura olmadan konut projelerinden ev sahibi olabilir. Dar gelirlilerin kira öder gibi ödeme yapacağı sistemin kısa sürede tüm Türkiye geneline yayılacağı ön görülüyor.

Konut projelerini nasıl öğrenebilirim?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan konut projeleri, yine kurumun resmi web adresi üzerinden yayınlanmaktadır. Sayfada TOKİ tarafından satışa çıkarılan konut listelerine kolayca ulaşım sağlayabilir, kura tarihlerini takip edebilirsiniz. Kendi ilinizde yer alan projeleri görebilmek için bulunduğunuz ile ait satış duyurularına bakmanız gerekiyor. Yine aynı sayfa üzerinden başvuru şartları ve başvuruya dair diğer bilgileri kolayca öğrenebilirsiniz.

Aylık taksit tutarı ne kadar?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından alt gelirli vatandaşlara sağlanan yeni imkanlardan yararlanmak isteyenler, yine TOKİ tarafından belirlenen şartlara uygun olması gerekmektedir. Konut projesine başvuruda bulunmak isteyen kişinin kendi adına, eşine veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına dair herhangi bir konut olmaması gerekiyor. Diğer bir şart ise hane halkının toplam geliri 5 bin 500 TL’yi geçmeyecek şekilde olmasıdır. Konutlarda belirlenen satış fiyatları, aylık taksitler ve peşinatlar yine projeye göre değişiklik gösterebilir.

Başvuru Şartları nedir?

  • Başvuru yapacak kişi ve kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunludur.
  • Projenin bulunduğu il veya ilçe sınırlarında ise 1 yıldan az olmamak kaydıyla kayıtlı olmaları gerekmekte. Ancak bu kural şehit aileleri ve gazi yakınları için 3 yıla çıkmıştır.
  • TOKİ aracılığıyla daha önce bir konut sahibi olmaması gerekiyor.
  • Kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü çocuklarının konut sahibi olmamaları gerekmektedir. (Bu şart şehit aileleri ve gazi yakınlarını kapsamaz)
  • 25 yaşını doldurmuş olmak (çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmaz)
  • Hane halkının toplam geliri 5 bin 500 Türk lirası altında olmalıdır. (İstanbul için bu rakam 6 bin Türk lirası)