Kategoriler
Toki Haberleri

Toplu Konut Projeleri 980 bin bandını aşarak 1 milyona yaklaştı

Toplu Konut Projeleri sayı arttırmaya devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi tarafından Türkiye geneline yayılan konut projelerinde toplam rakam 980 bini aştı. Yapılan belirlemede, 2003 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren TOKİ, 81 il genelinde 4 bin 82 adet şantiye kurdu. Aşılan 980 bin sayısının 819 bin 930’u sosyal konut niteliğindedir. 

Toplu Konut Projeleri 1 milyona yaklaşıyor 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı altında hizmet hayatına 2003 yılında başlayan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı konut projelerinde sayı arttırdı. Ev sahibi olmak isteyen, ancak dar gelirin altındaki vatandaşların gelir düzeyi bakımından kirada oturum sağlamaları, TOKİ fikrini doğurdu. Hizmet hayatına başladığından bu yana anahtar teslimleri alt ve orta gelir grubu arasında dağıtıldı. Aynı zamanda Bakanlık bünyesinde şehit aileleri, gaziler, emekliler, engelliler, tek ebeveynli birey ve dul eşler unutulmamıştır. Şartların genişletildiği projelerde hak sahipleri belirli kriterler vasıtasıyla öne çıkabiliyor.  

Kentsel dönüşüm projelerinde izler bırakıldı 

Toplu Konut Projeleri kadar kentsel dönüşümü dikkate alan TOKİ, yatay mimari anlayışını esas edinerek ülkenin dört bir yanına konut inşaatlarında bulunmuştur. Belirli hak sahiplerince oturum sağlanan binalarda güvenilirlik ön plana koyuldu. Mahalle ve komşuluk seven Türk halkının isteklerini kulak arkası etmeyen proje sorumluları, geçmiş nesillerin sıcak ortamını gelecek nesillere aktarıyor. Türkiye’nin geneline yayılan inşaatların hedefinde yeni sayı 1 milyon konut oldu. Hedefteki rakama ulaşıldığında anahtar teslimini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı sözü verilmiştir.  

Alt gelirlilere ev sahibi olma fırsatı 

Bütçe bakımından yüksek bir gelir dağılımı isteyen konut alım satımlarda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), kısa zamanda isim yapmayı başardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çatısı altında vatandaşlara verilen hizmetler genişletiliyor. Ancak 2003 yılından bu yana belki de en sevilen uygulama Toplu Konut Projeleri olmuştur. Konut kadar, yurt, okul, sağlık ocağı, üniversite ve hastane inşa eden TOKİ; eğitimde olduğu gibi sağlıkta da söz hakkına sahiptir. 24 bin 396 derslikli 1116 okul sayısına erişen Türkiye, 74 bin 677 kişi kapasiteli 194 yurda ev sahipliği yapıyor. Tüm bunların devamında; 993 spor salonu, 267 hastane, 20 üniversite, 96 sağlık ocağı, 1753 iş yeri ve beraberinde 18 bin 123 sosyal donatı inşa edildi. 2020 yılının kasım ayına kadar TOKİ bünyesinde, 886 sosyal donatı ve 2 bin 382 iş yeri hayata geçirilmiştir. 

2021 yılının hedefleri belirlendi 

Toplu Konut Projelerini gelecek yıla aktarmaya kararlı olan TOKİ, Sosyal Konut Projesi kapsamında 50 bin ve 100 bin adını verdiği projelerini devam ettirecek. ‘100 Bin Sosyal Konut Projesi’ kapsamında ihale edilen ve sürece giren toplam konut sayısı 26 bin 22’yi buldu. Projede çalışmalarının devam ettiği konut sayısı ise 37 bin 451’e çıktı. Henüz arazi ve teknik aşamasında bulunduğu bildirilen konut sayısı 25 bin 231’dir. Yıl itibariyle ilk 7 ayda kurası çekilen konut sayısının 89 bin 627’yi bulduğu duyurulmuştur. 

Exit mobile version