Kategoriler
Gündem Koronavirüs SonDakika

Toplu taşımada da HES kodu zorunlu! Sistem nasıl işleyecek?

Otobüs, metro, vapur, metrobüs gibi bütün toplu taşıma araçlarında HES kodu zorunluluğu gelecek. Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması, kişilerin seyahat kartlarına entegre edilecek. Riskli kişiler, toplu taşımaya binemeyecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelgede toplu taşımaya binen kişilerin kontrol edilecek. Bu uygulama, Kovid-19 hastalığını yayma riski bulunan kişilerin izole edilmesine yardımcı olacak.

Sistem nasıl işleyecek?

Yeni Tip Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında getirilen bu uygulamada İstanbulkart, İzmirim Kart, Ankakart gibi kişiye özel elektronik kartlar kullanılacak.  Bu kartlar ile HES uygulaması arasında entegrasyon sağlanacak. Bu işlem için belediyeler gerekli çalışmalara bir an önce başlayacak.

Bulaş olanlar toplu taşma kullanamayacak

Kendisine koronavirüs bulaşan veya Kovid-19’a yakalananlarla temas edenler, toplu taşıma kullanamayacak. Temaslılar ve bulaş olanların seyahat kartları, askıya alınacak. Ayrıca, izolasyonda olması gereken ancak şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanan kişilere de idari yaptırımlar uygulanacak.

Bakanlık tarafından yayımlanan “81 İl Valiliğine HES Kodu Konulu 2 Genelge” başlıklı yazıda “Covid­19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle izolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgilerinin, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla (e­İçişleri sistemi üzerinden elektronik olarak) ilgili Valilik/Kaymakamlıkla paylaşılacak.” ifadeleri kullanıldı.

Konaklama tesislerine HES kodu

Bugünden itibaren konaklama tesislerinin hepsinde HES kodu sorgulaması yapılacak. Müşteriler, Hayat Eve Sığar kodunun doğrulanmasının ardından kabul edilecek. Doğrulama işlemi, tesise kabul sırasında gerçekleştirilecek.

Kolluk kuvvetlerine bildirilen müşteri bilgileri, Sağlık Bakanlığının verileriyle entegre edilecek. Konaklama tesislerindeki sorgulanan kod sonucunda kişinin Kovid-19 hastası olduğu ya da hastayla temas ettiği tespit edilirse misafir izolasyon odalarına yerleştirilecek.

Müşteri kabul edene yaptırım!

HES kodu sorgulamasını yapmayan veya izole edilmesi gereken müşterileri kabul eden firmaların faaliyetleri 10 gün süreyle durdurulacak. Bu işletmelerin denetimini ilgili valilik veya kaymakamlık yapacak.