Kategoriler
Emlak Haberleri

Toprak Özsan, yabancılara daha fazla ev satılmamasını önerdi

Türk lirası gün geçtikçe değer kaybediyor. Dolar rekor kırarak 10 liraya yükseldi. Toprak Özsan dövizdeki artışın devam etmesi sebebiyle gayrimenkul sektöründe yabancıların da hakimiyetinin artacağını belirtti.

Toprak Özsan, yabancıların Türkiye’ye akın ettiğini belirtti

Son zamanlarda Türk lirasının değer kaybetmesi ile yabancılar Türkiye’ye yoğun ilgi göstermeye başladı. Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan bununla ilgili “TL değer kaybettikçe yabancıların ilgisi artıyor ve ülkemize gelmeye başlıyorlar. Diğer yandan yerli yatırımcılar da gayrimkul sahibi olmakta zorlanıyor. Bu moda devam ederse yabancılar gayrimenkulde hakimiyet kuracak “ dedi.

“Konut satışları her geçen ay artarak devam edecek”

Özsan, yabancılara konut satışında eylül ayında bir önceki yılı aynı ayına oranla %25,8 artarak 6 bin 630 olduğunu bildirdi. Ayrıca “Toplum konut satışları içerisinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,5 oldu. Yabancılara satılan konutlarda 2 bin 995 konut satışıyla İstanbul ilk sırada yer aldı. İstanbul’u 1358 konut satışıyla Antalya takip etti. Ankara ise 408 konut satışıyla üçüncü oldu. Bu oranların önümüzdeki aylarda giderek yükselmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Toprak Özsan, yabancıların İstanbul’da alanlar oluşturduğuna dikkat çekti

Özsan, İstanbul’da yalnızca yabancıların yaşadığı sitelerin olduğunu belirti. Ayrıca “Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçeşehir gibi semtlerdeki bazı sitelerdeki dairelerin tamamının yabancılara satıldığı görülüyor. İstanbul içerisinde yabancılar adete küçük ülkeler oluşturuyor. Bunlara izin verilmemesi gerek. Yabancılara daire satımında site toplamına %5-10 oranında kısıtlama getirilmelidir.

“İran’da Çin’e her ülkeden ülkemize büyük ilgi var”

Özsan yabancıların konut alma sebepleriyle alakalı şu bilgileri verdi: “Ürdünlüler, Arabistanlılar çoğunluk olarak yatırım, Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni hedefiyle ev alıyorlar. Çinliler ise Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya ulaşımı hususunda kolay vize alabilen ülkeler arasında yer almasından dolayı vatandaşlık alıyorlar. Mesela Çinliler bir ajans üzerinden Vadi İstanbul’dan 20 konut birden aldılar. Sebebi ise ABD’ye gitmekti. TC pasaportu olduğu zaman vize alabiliyorlar. Çinli ajans, 100 konut satışı için de ön görüşme yaptığında Vadi İstanbul’da konut fiyatları yükseldi. Türkiye vatandaşlarının konut bulamadığı zamanlarda bu durum önemli bir sıkıntı yaratabiliyor.”

“Konut yerine ofis satabiliriz”

Toprak Özsan, yabancıya ev yerine ofis veya dükkan satışının yapılması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda “Ev bulamazken, eldeki sınırlı evleri de yabancılar vermek uygun değil. Fakat şuan da ofis ve dükkanlarda büyük talep fazlalığı var. Bu talep fazlalığını eritmek adına yabancılara ofis ve dükkan satabiliriz. Böylece hem daha çok gelir elde edilir hem de yurttaşların ev bulma sorunu çözülebilir” diyerek konuştu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…