Kategoriler
Gündem

Toroslardan sahile kar kütleleri taşınıyor

Antalya ve Muğla bölgelerinde yaşayanlar, havanın da etkisiyle Toroslar’a doğru harekete geçmektedir. Sahiller bu yerlerde kar tutmaya başlanmıştır. Ayrıca Toroslardan sahile taşınan kar kütlelerini araçlarla sahil bölgesine taşıyanlar karlama denilen soğuk içecek tüketiyorlar. Antalya’nın Kaş ilçesi ile Muğla’nın Seydikemer ilçesinde bulunan karlar bu dönemlerde serinleme ve geçim kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Karlar Zor Yolları Asarak Çuvallanıyor

Kaş, Elmalı ve Seydikemer’den zor yolları aşarak gelenler, önce karların üzerini temizliyor. Karlar motorlu testere, el testeresi ve keserle, dikdörtgen prizması şeklinde kesiliyor. Ardından kesilen kar kütlesinin altı oyuluyor. İşlem gören bu karların şekli 60 ve 80 kilo arasında değişiklik göstermektedir. Ayrıca bu şekilde oluşan kar kütleleri sırasıyla çuvallanmaktadır. Aynı zamanda omuzlarda taşınarak araçlara yerleştirilen bu kar kütleleri sahil bölgelerine götürülmek üzere yola çıkılmaktadır.

Bazıları da pekmez, bal ve meyve aromaları ile karıştırarak ‘karlama’ adı verilen soğuk içecek olarak satıyor. Ayrıca bazı insanlarda hediye olarak bu kar kütlelerini kullanıyorlar. Bu konu hakkında kar kütlesi hediye almak isteyen Meksikalı Gema Batista bir açıklama gerçekleştirmiştir. “Eşim Antalya’nın Elmalı ilçesinden. Eşimle Türkiye’ye geldik. Eşimin amcası, hava sıcak olunca ‘size sürpriz yapacağım’ diyerek bizi bu güzel yaylaya kar almaya getirdi. Karı, Elmalı’ya götürüp serinleyeceğiz. Bana karlamayı anlattılar. Bu muhteşem güzelliği gördüğüm için çok mutluyum. Türkiye herkesin görmesi gereken muhteşem bir ülke” diyerek açıklamasını tamamladı.

Toroslardan Sahile Kadar Kar Kütleleri Çuvallanarak Taşınıyor

Bu konu hakkında Kumluca’dan kar kütlesi almak için gelen Ahmet Açıkyürek’de açıklama gerçekleştirmiştir. “Havanın ısınmasıyla Toroslar’ın zirvesine kar kesmeye geldik. Ailemizle, dostlarımızla ağız tadıyla Allah yedirmek nasip etsin. Eşimizle, dostumuzla karlama yapıp, yiyeceğiz” diyerek açıklamasını gerçekleştirmiştir. Ayrıca bu şekilde taşınan kar kütleleri hakkında bilgi verilebilir.

Daha fazla güncel haber için tıklayınız…