Kategoriler
Ekonomi Gündem

Toyota Türkiye yöneticisi: Bayiler kapanabilir

Türkiye pazarındaki otomobil satış sayısının geçen yıl düştüğünü dile getiren Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ’nin üst düzey yetkilisi Ali Haydar Bozkurt, bu yıl da düşüş kaydedileceğini belirterek bayilerin kapanabileceği tahmininde bulundu.

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç’a konuşan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Bozkurt, otomotiv sektörünün zorlu bir süreç yaşadığını ifade ederek normal olarak kabul ettikleri 1 milyon adetlik iç pazar satışının geçen yıl 620 bine düştüğünü aktardı.

Distribütörler küçülmeye başlayabilir

Geçtiğimiz yıl 620 bin adede düşen satışın bu yıl ise 470 bine gerileyeceğini kaydeden Toyota CEO’su, bayilerin kapanabileceğini dile getirdi. Ali Haydar Bozkurt, “Türkiye’deki mevcut bayi yatırımları belli bir rakama göre dizayn edilmiş. Satış adetlerinin 700-800 binin altına düşmemesi gerekiyor. 600 bin gibi bir kırmızı çizgi var. İki yıl üst üste bu kırmızı seviyenin altında olursa maalesef bazı bayiler sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bayilerde küçülmeler başlar bazen kapanmalar da söz konusu olabilir. Distribütör firmalar küçülmeye gidebilir.” diye konuştu.

Vergi sistemi diğer ülkelerle uyumlu değil

Ekonomik seyrin aynı yönde izlemesi durumda önümüzdeki yıl içerisinde yaklaşık 550 bin adet araba satışının gerçekleştirilebileceği ön görüsünde bulunan Bozkurt, Türkiye’deki vergi sisteminin diğer ülkelerle uyumlu olmadığını kaydetti.

Toyota Türkiye Yöneticisi: Araç stoku yok!

Son dönemlerde bankaların kredi faiz oranlarında indirime gitmesinin piyasayı az da olsa rahatlattığını aktaran Bozkurt, artan talebe yanıt verebilecek stokun durgunluk yüzünden olmadığını belirtti.

CEO, “Arka arkaya kötü geçen ikinci yıl oluyor aslında. Son 1.5 aydır faiz indirimleri sayesinde birazcık rahatlama var. Ama şimdi de şöyle bir sıkıntı var; bu kampanyaya hazırlıklı araç stoğu yok büyük firmaların elinde. Aralık ayı sonuna kadar yaklaşık 4 bin aracımız daha olsaydı satabilirdik. Çünkü otomobil öyle düğmeye basınca hemen siparişler çıkmıyor, 6 ila 12 ay gibi bir süreç gerekiyor.” dedi.