Kategoriler
Toki Haberleri

Trabzon’da Millet Bahçesi için tema Vakfıkebir ekmeği olacak

Trabzon’da Millet Bahçesi Projesi için başlatılan çalışmaların son aşamasına geçildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), geçen yıl inşaatını başlatmış olduğu proje hakkında gelişmeleri açıkladı. Saha çalışmalarının neredeyse bittiğini açıklayan proje sorumluları, bahçenin Vakfıkebir ilçesine uyum sağlaması açısından ekmek teması üzerinde kurulduğunu aktarıyor.

Trabzon’da bahçe teması ekmek olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde başlatılan bahçe projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülüyor. 81 il geneline yayılan Millet Bahçesi Projeleri, Trabzon’da Vakfıkebir ilçesinde faaliyete geçecek. Burada çalışmaları geçtiğimiz sene başlatan TOKİ, ilçe üzerinde seçtiği 32 bin 721 metrekarelik alanda müze oluşturacağını açıkladı. Müzede coğrafi temsilci olarak gösterilen Vakfıkebir ekmeğinin yapılışının anlatılacağını söyleyen TOKİ, bahçe projesini Yalıköy Mahallesi sahiline inşa etti. Proje yatırımının yaklaşık olarak 15 milyon lira tutması beklenen bahçe projesinin detaylarında bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, millet kıraathanesi ve ekmek müzesi var.

Projede sosyal donatı alanları

Trabzon’da Millet Bahçesi Projesi, sosyal donatı çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Kıraathaneden çocuk oyun alanlarına, ekmek müzesinden tematik bahçelere, mısır tarlalarından çim tepeye ve ahşap pergolalar ile etkinlik çağırına kadar genişletilen zengin liste; bahçenin girişine eklenen Vakfıkebir ekmeği figürüyle tamamlandı. Alanda oluşturulması karar verilen ekmek müzesi, Türk Patent ve Marka Kurumunun 2018 yılında bir coğrafi temsilci olarak gördüğü Vakfıkebir ekmeğinin yapımını anlatacak. AA muhabirine, konuya ilişkin açıklamada bulunan Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, bahçenin 2021’de faaliyete geçirileceğini belirtti. Toplamda 16 bin metrekareyi kaplayan yeşil alan, projenin bir kısmında yürüyüş yolları olarak tasarlandı. Millet Bahçesine ait etkinlik alanlarının olacağını belirten Balta, “Yöremizde mısır tarlaları da mevcut, burada da benzer bahçeler yapacağız” sözlerinde bulundu.

Müzede Trabzon pidesi yapılacak

Balta, müze içerisinde bölgenin temasını oluşturan Vakfıkebir ekmeğinin yapımını ziyaretçilere öğreteceklerini açıklamıştı. Verilen kararlar doğrultusunda müze içerisine bir mini fırın ekleyeceklerini söyleyen Balta, “İlçemizin ismini yaşatan meşhur ekmeği pişireceğiz. Ticari anlamda değil belki ama ekmeğin nasıl piştiğini ziyaretçilerimize gösterebileceğiz. Planlar doğrultusunda müzede Trabzon pidesi de yapmayı planlıyoruz” dedi. Müzenin çalışmaları arasında ekmeğin tarihsel hikayesini anlatmak ve pişirme yöntemlerini göstermek var. Tarımı keşfeden insanın buğdayı öğütmeyi öğrenmesiyle başlayan serüveninin un yapımını bulmasıyla başlatılacağı konu aktarımı, unun nasıl ekmeğe dönüştüğüyle devam edecek. Sürece uyum kapsamında ekmeği vatandaşlara ulaştıracaklarını söyleyen belediye başkanı, ecdadın bıraktığı mirası gelecek nesillere taşıyacaklarını belirtti.

Bahçe projesi deniz kenarına yapıldı

Projenin tasarım süreciyle birlikte deniz kenarına yapılması hakkındaki görüşlerini ortaya koyan Balta, Karadeniz insanının İç Anadolu’da yaşayamayacağını söyledi. Denize hasret kalacak olan bireylerin yine denizden uzaklaşmaması adına geliştirilen millet bahçesi, denizin kenarında aktivite yapılmasına olanak sağlayacak. Konuşmasını bitiren ve projeye destek verenlere teşekkür eden isim, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, TOKİ yetkililerine ve milletvekillerine teşekkür etti. Listesini geniş tutan Balta, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nu da unutmadı. Çabaların daha çok halk için olduğu süreçte bahçenin korunması ve malların zarar görmemesi istendi. Kamu olarak gerekli önemi göstereceklerini vurgulayan Balta, vatandaşlardan da aynı özeni rica ediyor.

Bahçe projelerine göz atmak için tıklayınız.