Kategoriler
Ekonomi Gündem

Trump’tan “Adil ticareti sağlamak için” misilleme

Çin ile ABD arasındaki gerginlik yeniden alevlendi. ABD, bu ay başında Çin ürünlerine 300 milyar dolarlık ek vergi uygulamasını duyurmuştu ancak görüşmeler sonucunda bu vergiler ertelenmişti.

Çin, dün, Amerikan ürünlerine yönelik ek vergi uygulamasını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump’ın ise cevabı gecikmedi.

Çin, dün, ABD ürünlerine yaklaşık 75 milyar dolarlık ek vergi uygulamasını duyurdu. Çin’in yaptığı açıklamada Amerikan otomobilleri için ertelenen vergi uygulamaları tekrar yürürlüğe geçecek.

1 Eylül ve 15 Aralık’ta yüzde 5 ile 10 arasında değişen ABD’ye yönelik ek vergi uygulamasının iki partide uygulamaya geçeceği belirtildi. ABD çıkışlı otomobillere uygulanacak yüzde 25 oranındaki ek vergi ise 15 Aralık’tan itibaren geçerli olacak.

ABD’den Çin’e kısasa kısas

AA’nın haberine göre; Çin’in Amerikan ürünlerine yönelik vergi girişimine Amerika’dan cevap geldi. Amerika, Çin ürünlerine ek vergi uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. ABD Başkanı, Çin menşeli mallara yönelik gümrük vergilerini yüzde 5 oranında artırdıklarını duyurdu. Donald Trump Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Trump, “250 milyar dolarlık ürüne yüzde 30 oranında vergi uygulamaya başlayacağız. Ayrıca yüzde 10 vergi uygulanan 300 milyar dolar değerindeki Çin ürünü de 1 Eylül itibarıyla yüzde 15 oranında vergilendirilmeye başlanacak.” açıklamasında bulundu.

“Adil ticareti sağlamak için…”

Donald Trump, ABD’nin Çin üzerinden her yıl yüz milyarlarca dolar kaybettiğini ve bunun bir sonsuz döngü olduğunu, ABD’nin önceki hükûmetlerinin buna izin verdiğini iddia etti.

“Adil ticareti sağlamak için bu çok adaletsiz ticari ilişkiyi dengelemeliyiz. Çin, 75 milyar dolarlık Amerikan ürünlerine yeni gümrük vergileri getirmemeliydi.” ifadelerini kullanan Trump, böyle bir ticari ilişkiye izin vermeyeceğini dile getirdi.

Amerikan firmalarına Trump’tan çağrı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’de üretim yapan Amerikan firmalara, Amerika’ya taşınma çağrısında bulundu. Trump, dünkü açıklamasında şöyle dedi:

Yıllar yılı devasa miktardaki para Çin tarafından ABD’den kazanıldı ve çalındı, bu durmalı. Bu nedenle büyük Amerikan firmalarımıza, şirketlerini evlerine getirmeleri ve ürünlerini artık ABD’de üretmeleri de dahil olmak üzere bir an önce Çin’e bir alternatif aramaya başlamalarını söyledik.