Kategoriler
Emlak Haberleri

TÜGEM’den kiraları düşürecek formül önerileri

Türkiye’de kira fiyatları konusunda büyük artış görülmektedir. Öyle ki İstanbul’un bazı ilçelerinde artış oranı yüzde 100’e yaklaşmaktadır. Ayrıca kiracılar, bu tutarları ödemeyi kabul etse bile istenilen türde bir kiralık konut bulmak neredeyse imkânsız duruma gelmiştir. Uzmanlara göre bu problem, kısa vadede bitmeyebilir.

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan bazı açıklamalar yapmıştır. Akdoğan konut kiralarındaki artışın kira amaçlı konut yapımıyla düşürülebileceğini önerisini gündeme getirmiştir.

“Kâr odaklı olmamalı”

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, kiraların düşürülebilmesi için bazı alternatifleri paylaşmıştır. Akdoğan; “Avrupa’da belediye evleri örnekleriyle gördüğümüz ve kişi sayısına göre verilen yalnızca kiralık konut modelleri söz konusudur. Sağlanabilen destek ve vergi indirimleriyle yalnızca kiralama amaçlı konutlar üretilebilmektedir. Bu üretimi TOKİ ve Emlak Konut aracılığıyla devlet ve Kiptaş gibi kuruluşlarla belediyeler yapabilmektedir. Ayrıca arsa tahsisiyle de özel müteahhitlik firmaları yapabilmektedir. Kâr odaklı değil, afet odaklı dayanıklı yapılarla sürdürülebilen projeler gerçekleştirilebilmektedir. Hatta bazı gayrimenkul yatırım fonlarıyla da bu kira gelirleri finansal yatırım aracına dönüştürülebilmektedir.” şeklinde konuşmuştur.

“Ulaşım ağı önemli”

Akdoğan, hızlı ulaşım hattı olan metro projelerinin de özellikle büyükşehirler için çok önemli olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca Akdoğan; “Bazı yerleşim yerleri kent merkezlerinin dışında da yapılsa eğitim, ulaşım, ticaret ve sanayiyle beraber düşünülmelidir. Bu amaçla metro ulaşımları artırılmalıdır. Ayrıca kullanılamayan konut imarlı alanlar etkin ve verimli kullanılmalıdır. Yeni merkezi iş alanlarıyla bu çerçeve yeniden çizilmelidir.” ifadelerini kullanmıştır.

“Her gelir grubuna uygun”

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, çarpık kentleşmenin önlenebilmesi için güvenilir ve nitelikli yaşam alanlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtmiştir. Ayrıca Akdoğan; “Yalnızca kira amaçlı üretilen bu yapılar kentsel dönüşüm projelerinde kullanılabilmektedir. Bu sayede bir bölgede başlayan dönüşüm projesi o bölgedeki kiraların da artmasına sebep olmaz. Her gelir grubuna uygun, ödenebilir koşullarda sosyal konut ihtiyacı kiralıkta veya satılıkta sağlanmalıdır.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer proje haberleri için tıklayınız…