Kategoriler
Emlak Haberleri

Tüketici isteklerinin yeni hedefinde ‘sağlıklı ev’ projesi var

Tüketici isteklerinin değiştiği gayrimenkul sektöründe yeni hedef “sağlıklı evler” oluyor. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı dünyayı etkisi altına aldı. Sosyal izolasyon kurallarının ortaya çıktığı süreçte tüketiciler de konut isteklerinde müstakil, bahçeli, balkonlu ve geniş evler istiyor. Sektör içinde yaşanan bu gelişme, şimdilerde sağlıklı projelere kaydı.

Tüketici isteklerinde yeni konut anlayışı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı sonrası dünya üzerinde birçok sektör değişim yaşıyor. Sosyal izolasyon kurallarının getirmiş olduğu yeni istekler Türkiye’de de belirgin bir hale geldi. 1 Haziran 2020 tarihinde kamu bankalarının kredi destek paket uygulamasını başlatmasıyla birlikte vatandaşlar ev sahibi olma heyecanıyla hareket etmiştir. Ancak ev hayallerini gerçekleştirenlerin tercihleri daha çok ‘sağlıklı ev’ konseptine sahip olanlar oldu.

DAP Yapı’nın öncülüğünü üstlendiği Sağlıklı Evler Projesi vatandaşlara 80 bin metrekarelik bir dev vadide, 60 bin metrekareyi kaplayan doğal koru alanı sunuyor. Burada devasa bir göletle birlikte içerisinde binlerce su bitkisini keşfetmek gibi özel hobiler geliştirilebilir. Ayrıca karaca koru alanı, atlar için özel padok alanı, alabalık gölü, hava sinema ve konser alanı olarak kullanıma hazır bulundurulan 3 bin metrekarelik etkinlik ve yarı olimpik havuz alanı bulunmaktadır.

Salgın hastalık ev gerçeğiyle yüzleştirdi

Pandemi ilan edilen dönem boyunca Türkiye’de alınan sağlık tedbirleri, özellikle evlerin ne derece küçük ve sıkıcı olduğunu fark ettirmiştir. Dışarı çıkma arzusunun yeniden oluştuğu zihinlerde, yeni istekler arasında bahçeli, balkonlu ve doğa ile iç içe evler öne çıkıyor. DAP Yapı Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Kayhan Çavuşoğlu, pandemi öncesinde bizlere evlerin daima dinlenme alanı olarak görüldüğünden bahsetti. Bu yüzden çoğu insanın nadir olarak evindeki eksiklikleriyle yüzleştiği, ancak şimdilerde gerçek bir yaşam alanına dönüştürülme isteklerinin öne çıktığı görülmektedir. Sosyal izolasyon dönemi boyunca evlere kapanan tüketici balkonsuz ve dar yaşam alanlarında kısa zaman içinde sıkıntı yaşamaya başladı. Temiz hava almak için bir bahçe ihtiyacı doğarken, insanlar süreç boyunca yeni isteklerine uyum sağlayan evleri aramıştır.

Sağlıklı evler 5 maddeye ayrılıyor

Pandemi sonrasında sektör içinde 5 yeni kriter oluştu. Çavuşoğlu, 1999 depremi sonrasında gayrimenkul geliştiricilerin yeni bir yön yakaladıklarından bahsediyor. Bütün konutlar depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Ancak pandemi dönemi, tıpkı büyük deprem sonrası gibi gerçek bir milat olmuştur. Böylece geliştiricilerin bu yeni kriterleri oluşturduğu ve belirlenen çerçevede sağlık kurulu kurularak hizmet verdiği görüldü. Sağlık kuruluna eşlik eden 58 bin kişinin görüşleriyle oluşturulan bu 5 yeni kriter, sağlıklı yapının nasıl olması gerektiğini bizlere gösteriyor.

Çavuşoğlu, 5 kriterde sağlıklı evleri şu şekilde sıraladı:

Evlerin asansörü olmalı fakat vatandaşların arzu ettiği takdirde yürüyerek çıkabileceği bir yüksekliğe sahip olması gerekmektedir.

Evler mümkün mertebede bahçeli olmalı, ancak bahçe yoksa teras ya da oda büyüklüğünde bir balkon da yeterlidir.

Evlerin bulunduğu lokasyon son derece önemli, evler ormana yakın ya da ormanın içinde olmalıdır.

Evlerin doğal havayı içine alabileceği şekilde olması şarttır.

2019 deprem yönetmeliğine göre tasarlanmalıdır.

Bahçeli evlere olan talep yüzde 233’ü açtı

Sağlıklı ev konseptiyle öne çıkmayı başaran DAP Yapı, bu türden bir projenin hem keyif hem de yaşanabilecek bir alan kazandıracağından son derece emin. Şimdilerde yaklaşık olarak 200 bin metrekareye bu projeyi hayata geçirdiklerinden söz eden Çavuşoğlu, “80 bin metrekarelik alana yaşam vadisi, 6 bin metrekarelik alana ise açık ve kapalı bir satış ofisi getirildi” dedi. Pandemi dönemi boyunca sektörün nabzını tutmayı başaran sektör öncüsü DAP Yapı, bahçeli eve olan taleplerin sınırları aşarak yüzde 233’e yükseldiğini tespit etmiştir. Bu sayede insanların şehir merkezinden uzaklaşmadan, ancak doğayla iç içe yaşama arzusu daha net anlaşıldı. Yatırımda da bu türden evlerin prim potansiyeli iki üç kat daha fazla.

Geçtiğimiz ay 220 bin ve üzerinde konut satıldı

Gayrimenkul sektörünün hareket kazandırdığı diğer alt sektörler hızını koruyor. Yatırımların kesilmediği sürece insanlara yeni istihdam kapısı aralanmaktadır. Çavuşoğlu, Cumhuriyet tarihinin en düşük faiz oranlarını ve en uzun vadelerini kullandırma şanslarının olduğunu ifade etti. Tüketici kesimin geçen ay boyunca 220 bin ve üzerinde konut aldığı kayıtlara geçirilmiştir. Böylece alımlarda düşük faiz ve uzun vadeli seçeneklere oldukça ihtiyaç duyduğu belirgin.

Ormanköy Çekmeköy projesi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.