Kategoriler
Ekonomi Gündem

Tunceli Belediyesinin banka hesaplarına haciz geldi

SGK borçları ödenmeyen Tunceli Belediyesinin hesaplarına haciz konuldu. Banka hesapları bloke edilen Belediye, 131 çalışanına maaş veremedi. Tepkiler sonrası haczin bir kısmı kaldırıldı, personel maaşları ödenebildi. Durumun yasal olmadığını dile getiren Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, ödenemeyen borcun büyük bir kısmının kayyum döneminden kaldığını kaydetti. Amaçlananın Belediyeyi işlevsiz kılmak olduğunu kaydeden Maçoğlu, BirGün gazetesinden Burak Abatay’a konuştu.

Tunceli Belediyesinin 4 milyon 461 bin lira borcu olduğu öğrenilirken SGK İl Müdürlüğü, belediyenin maaş, vergi, resim ve harç hesaplarına haciz koydu. Bankalar, Belediyenin hesaplarını bloke etti. Belediye Başkanı, 19 aylık SGK borcunun 9 ayının kendilerine ait olduğunu, geriye kalan aylara ilişkin borçların ise kendi yönetiminden önce gelen kayyum yönetiminin olduğunu açıkladı.

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Biz elbette ki borçsuz olmayı önemsiyoruz. Böylelikle öz gücümüzle hareket edebileceğimizi biliyoruz. Ama çevre illerin de borçları var. Bu tür borç durumlarında İller Bankası gelirlerinizin yüzde 40’ına kadarını doğrudan borcunuza karşılık tahsil edebiliyor. Ama bizim tüm hesaplarımızı bloke ettiler.” diye konuştu.

Bloke yetkileri yok

Belediye yönetimleri için uygulanan şartlı hesap diye bir sistemin olduğunu belirten Maçoğlu, bu tür hesapların bloke edilmesinin veya haciz konulmasının yasal olmadığını kaydetti. Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu “Mesela sokak hayvanları ile ilgili bir projeniz vardır. Ya da eğitim, dernekler gibi işler… Bu işler için şartlı hesap açılır ve gelir o hesaba yönlendirilir. Belediye başkanının bu hesabı başka işlerde kullanma yetkisi de yoktur. İller Bankasının bu hesapları engelleme, haczetme yetkisi de yoktur. Sonuç olarak bu hesaplar halka hizmet götürmek için vardır. Ama bu hesaplara bile bloke koydular. Bu yasal bir şey değildi. Basın açıklamamız ve ardından gelen tepkilerden sonra hesapların bazılarının blokesini kaldırdılar.” ifadelerini kullandı.

Amaçları Solcuları itibarsızlaştırmak

Belediyeye uygulanan haczin, sol ve sosyalist bir belediyenin itibarını halkın gözünden düşürmek için yapıldığını kaydeden Maçoğlu, kayyum yönetiminin borçlandığı projeleri, en az altı veya yedi adet banka kredisiyle yaptığını belirtti. Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu “Mevcut koşullarda 2021’in sonuna kadar maddi anlamda zorlanmak mümkün. Ama biz bunun altından kalkabilecek programa ve kabiliyete sahibiz.” diye konuştu.