Kategoriler
Ekonomi

Turizm sektörü dünya çapında 120 milyon kişiyi işsiz bırakabilir

Turizm sektörü altında çalışanlar yeniden işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Birleşmiş Milletler, yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığına bağlı olarak turizmde beklenen gelişim raporunu açıkladı. İlgili rapora göre pandemi dönemi ile başlayan süreçte turizm kayıpları 1,2 triyon dolara ulaşabilme potansiyelinde sahip. Bu nedenle sektör altındaki işsizliğin tüm dünya geneline yayılması bekleniyor.

Turizm sektörü kan kaybı yaşadı

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan araştırma gereğince turizmde gelir kayıpları rapor şeklinde sunuldu. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının sektör adına oluşturduğu kayıpların 1,2 trilyon dolara ulaşabileceği bilgisi verilmiştir. Buna bağlı olarak önümüzdeki süreç boyunca 120 milyon kişinin işini kaybetme riskine sahip olduğu bildirildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının dünya ülkelerinde ekonomik boyutlu değişime sebep olduğu aktarılmıştır. Turizm sektörü bu süreç içerisinde önemli kayıplar yaşamış ve yaşamaya devam edebilir. BM tarafından yoğun araştırmalar sonucunda oluşturulan raporda her 10 kişiden 1 kişiye istihdamın sağlandığı; ancak sonu henüz belirsiz olan hastalığın turizm sektörünü vurduğu bilgisi yer almıştır. Konuya dikkat çeken Guterres; “2020’nin ilk beş ayına bağlı olarak uluslararası turist girişlerinin yarıdan fazla azaldığı ve turizmden elde edilen ihracat gelirlerinde 320 milyarlık bir kayıp yaşandığı görüldü.” dedi.

120 milyon kişi açıkta kalabilir

Turizm sektörü altında oluşan gelir kayıpları her geçen gün artış gösteriyor. Toplam kaybın 1,2 trilyon dolara ulaşması beklenirken, 120 milyon kişinin de işsiz kalma tehlikesi görülmektedir. BM Genel Sekteri, salgının özellikle ülke ekonomileri için önemli kayıplara neden olacağını ifade etti. Bunlar arasında gelişmekte olan ve ada ülkesi olma özelliğine sahip olan devlet ile Afrika ülkesi için acil bir duruma neden oluyor.

Gelirlerde yaşanan düşüş, koruma altındaki alanlarda var olan kaçak avlanma ve tahribata zemin hazırlayabilir. Bu nedenle uyarıyı sıklıkla devam ettiren Guterres, sektörün yeniden yapılanması adına birtakım önerilerde bulundu. Bu öneriler arasında güvenli ve geri kazanım için iklim hedefleriyle uyumlu olunması ilk şart olarak yer aldı. Ayrıca turizmde teknoloji kullanımının en üst seviyelere çıkarılması, sürdürülebilirlik ve yeşil alanların genişletilmesinin büyük etkisi bulunuyor.

Kampanyalara göz atmak için tıklayınız.