Kategoriler
Ekonomi Gündem

Turizm sektörü küresel çapta işsizliği arttırdı

Turizm sektörü kan ağlamaya devam ediyor. UNWTO bünyesinde yapılan araştırma sonuçları olumsuz sürecin devam edeceğini gösterdi. 2020 yılı içerisinde uluslararası turizm alanında çalışanlardan 120 milyon kişi işini kaybedebilir.

Turizm sektörü küresel krizin eşiğinde

Türkiye’de de sektörler arası düşüşlerin yaşandığı covid-19 salgın hastalığı karşısında uluslararası tedbirler sürdürülüyor. Özellikle Çin’in hastalık sürecini bastırması karşısında kapılarını uluslararası seyahatlere kapatması büyük tepki çekmişti. Ülkeler arasında küresel krizin sürdüğü bir dönemde Çin’e karşı yapılan davalar sürüyor.

Faaliyetlerine ara verilen sektör çalışanları işsizlik oranında büyük artışa neden oldu. Nahoş manzaraların ortaya çıkmasına neden olan salgın hastalık karşısında sektörler olumsuz süreci yaşamaya devam edecek.

Bunlardan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) yapmış olduğu uluslararası araştırma gösteriyor ki, pandemi ilan edilen hastalığa karşı sektör çalışanlarını işsizlik bekliyor. Büyük organize şirketleri bünyesinde bile iptal edilen turlar, uluslararası seyahat engelleri gibi birçok madde nedenli, 2020 yılı küresel turist düzeyini yüzde 60 ila 80 oranında düşürecek.

UNTWO tarafından yapılan uyarılara karşı, yapılan araştırma verileri paylaşıldı. Buna göre yılın ilk çeyrek diliminde küresel düzeyli turist hareketleri yüzde 22 oranında düşüş yaşamıştır. Oranlardaki hızlı artışın en büyük nedeni uluslararası seyahat kısıtlamalarının başlandığı tarih olan Mart ayı olarak görülüyor. Mart ayı çerçevesinde küresel bazlı seyahatlerde getirilen kısıtlamalar yüzde 57 oranına fırladı.

Araştırma sonucu karşısında 2020 yılı için uluslararası krizin eşiğinde olan başlıca sektör, turizm sektörü oldu. 850 milyon ila 1.1 milyar turist kaybının yaşanacağını belirten UNWTO, bu durumun yaşanan olumsuz süreci arttıracağı kanısında. Özellikle turizm sektörü bünyesine bağlı 120 milyon kişi işsizlik yaşayabilir. Ayrıca turizm anlamında gelir kaybı 910 milyar dolar ila 1.2 trilyon dolar arasında beklendiği süreç sektör çalışanlarının gözünü korkuttu.

Türkiye’de turizm için alınan tedbirler

Sınırların kapatıldığı ve uluslararası uçuşların geçici olarak durdurulduğu süreç belirlenen tarihi çoktan aştı. Ancak Avrupa ülkeleri yaşanan olumsuzluktan sıyrılamayınca hasta sayıları bir ay içerisinde ‘peak’ noktasına ulaşmıştır. Döviz akışının başında gelen turizm sektörü ise Türkiye’nin en önemli kazanç kapısını oluşturuyor. Sürece karşı otellerde yoğun dezenfekte çalışmaları başlatıldı ve sosyal mesafe kuralları kapsamında plajlarda yeni uygulamalar yürürlüğe sokuldu.

Ayrıca ülkeye daha önce ziyarete gelen turistlere tekrar davetiye gönderen oteller, süreç karşısında önlemlerini alıyor. Açık büfe hizmetlerinin kalktığı alınan tedbirler kapsamına girdi. Aynı zamanda bu sürecin otel çalışanlarının yönetmesi beklenirken, her bir müşteriye özel tabaklarda yemek servisi yapılacak.