Kategoriler
Ekonomi Gündem

Turizm sektöründe bu yıl Avrupa’dan talepler az

Turizm Operatörleri Platformu, yıl itibariyle Avrupa’dan gelecek olan ziyaretçi sayılarında fazla bir beklentileri olmadığını açıkça beyan etti. Rezervasyonların sadece yerli turist ile dolduğu süreçte, Avrupa’dan henüz bir atılım yok.

Turizm Operatörleri Platformu yerli turiste hazırlanıyor

11 Mart itibariyle Türkiye’de ilk vakaların görüldüğü yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı, nihayet hasta vaka sayısını ülke genelinde bin rakamının altına indirdi. Ancak geçirilen yoğun süreçte Avrupa ülkelerinin büyük etki aldığı ve bunların başlarında turizmin kenti olarak bilinen İtalya’nın yer alması tüm dünyada soru işaretlerine neden oldu.

ABD, İtalya ve İspanya’nın olumsuz gelişmeler karşısında toparlanma sürecine girdiği dönemde, Türkiye genelinde normalleşme başlatıldı. Tedbirlerin elden bırakılmayacağı günler itibariyle turizm sezonu gelecek ay açılış yapacak. Henüz uluslararası uçuşların açılmadığı durum karşısında, Avrupa ülkelerinden rezervasyon talebi gelmedi.

Turizm Operatörleri Platformu yaptığı açıklamada ise bu yıl otel ve tesislerin yüzde 80 oranlı yerli turiste açık olacağı öngörülüyor. Yabancı turistlerde beklentinin yüzde 20 ve daha azının olduğunu açıklayan Platform, yabancı ziyaretçilerde komşu ülkelerin öne çıkacağı belirtildi.

VOA Türkçe’de yapılan haberde Cem Polatoğlu, yabancı turistlerde bu yıl itibariyle azalma yaşanacağını aktardı. Geçen yıl bu oranın yüzde 80’i sadece yabancı turiste ayrılırken, şimdilerde salgın hastalığın etkisi altına giren turizm sektörü bu oranı yerli ve yabancı arasında değiştirdi. Bir zamanlar yerli yabancılara yüzde 20’lik bir dilim ayrılan otel ve tesislerde, şimdilerde bu oran Avrupa ülkelerinden gelmeyen talepler doğrultusunda yüzde 80’i buldu. Ancak yine de az sayıda da olsa taleplerin olduğunu hatırlatan Polatoğlu, Rusya, Ukrayna ve İran’dan önümüzdeki günlerde beklentileri olduğunu söyledi. Ayrıca yakın zamanda komşu ülkelerden ve güneye yakın Arap ülkelerinden taleplerin gelebileceğini düşünülürse, Türkiye’nin güneyini buradan gelecek olan yabancılara kapılarını açacaktır.

Fiyatlarda yaşanan azalma maliyeti karşılamıyor

Türkiye’de alınan tedbirlerin sektörlere olumsuz yansıdığı göz önüne alındığında Polatoğlu, arz ve talepte yaşanan oranın çok olmamasından bahsetti. Süreç içerisinde sosyal izolasyon kuralları kapsamında yeniden düzenlenen otel ve tesis yaşantısı, maliyetleri arttırırken otel fiyatlarını tam tersi düşürdü. Bu yıl itibariyle dört yıldızlı 7 gecelik her şey dahil konseptinde yer alan otel fiyatı 5 bin TL, geçen sene bu tarzda bir otelin fiyatı 15 bin TL’de görülmekteydi. Ayrıca geçen sene 40 bin TL olan 5 yıldızlı lüks otellerde fiyat yıl itibariyle 20 bin TL olarak açılış yaptı. Polatoğlu, yaşanan fiyat dengesizliğinin yaşanacak talep artışı sayesinde tekrar normale dönebileceğini aktardı.

  • Sektör üzerinde yaşanan gelişmeler hakkında daha fazla detaya sahip olmak için tıklayınız.
Exit mobile version