Kategoriler
Ekonomi Gündem

Turizm sektörünü batıran işletmeciler olacak

Turizm sektörünü batıran işletmeciler gün sonunda yeniden ortaya çıktı. 1 Haziran 2020 tarihinde iç turizmin açılışını yapan Türkiye’de otel ve tesis işletmeleri para kazanmak adına fiyatlara zam yapıyor. “Turizm Cenneti” olarak lanse edilen Bodrum’da denize girmek isteyenler şezlong kiralamayı düşünürse ceplerindeki bozuklukları tam paraya çevirmeli. Günlüğü sadece bin TL olarak duyurulan şezlong kiraları, neredeyse 2.el otomobil fiyatlarını geçiyor!

Turizm sektörü güven oyunu kaybetmekle meşgul

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının etkileri yaz ayları itibariyle zayıflarken, iç turizmin açılışı geçtiğimiz pazartesi günü yapıldı. Sosyal izolasyon kuralları, iş kayıpları vb. zorluklarla mücadele eden halk ise valizleri ilk günden toplayarak, sevilen il Muğla’ya doğru yola koyuldu. Yaşanan son iki aylık süreçte faaliyetlerini durduran turizmciler ise durumu kendi lehine çevirmenin peşinde. Uluslararası kapıların henüz açılmadığı ve yabancı turistlerin geliş tarihleri kesinleşmediği gibi pek çok soruna ilişkin çözüm yolları yanlış yerde aranıyor. Sektörde yaşanacak maddi kayıpların önüne geçmek isteyen işletme sahipleri yeni fiyatlarını belirledi. Günlüğü bin TL’yi bulan şezlong fiyatları vatandaşın cebinden isteniyor. Ancak neredeyse çoğu insanın aynı zor dönemden geçtiği sürece ilişkin kişiler haklı tepkilerini büyüttü.

İki şezlongun fiyatı güneşten daha yakıcı bir hale geldi

Tatil bölgelerinden en sevilen yerlerin başında gelen Türkbükü otelleri bu yıl fiyatları ikinci el otomotiv sektörüne dayandırdı. Müşterilere gönderilen elektronik davetlerde belirlenen yeni fiyatlara göre; 2 şezlongun fiyat bedeli 1000 TL, aylık şezlong bedeli ise 24 bin TL’dir. Ayrıca belirlenen fiyatlara ilişkin oda ve yemek ücretleri dahil değil. Aynı zamanda 2 kişilik paket satımından yarar sağlayan müşterilerin yalnızca 4 sandalye, maksimum 3 şezlong, 2 plaj havlusu, 2 kez soğuk-sıcak havlu servisi ve meyve tabağı ile yiyecek-içecek harcamalarında yüzde 10 indirim sağlayabiliyor. Sayıyla belirlenen şezlongların dördüncü bir kişiye hizmet verebilmesi adına yeniden para ödenmesi gerekmekte.

Bodrum’da yaşayan Yalçın Baysal, duruma ilişkin açıklamada bulundu. Gönderilen yazıda belirlenen yeni fiyatlara inanamayan Baysal, oraya giden kişilerin belirli olduğunu belirtiyor. Ona göre, parası olan bu otellere gidip yine hizmet alabilecek ama bizler bu durumundan yarar sağlayamayacağız. Haklı sitem ise “ayıptır, yazıktır, günahtır” şeklinde sonlandı.

Artık halka ait yer yok, sadece ünlüler ve turistler

Fiyatlar karşısında şaşkınlığını yaşayan bir diğer isimlerden birisi ise Gülbahar Savaşçı oldu. Fiyatları normal bulmayan Savaşçı, aslında Bodrum’un geneli itibariyle fiyatların yüksek olmadığını söylüyor. Bazı yerlerin ekonomik olduğunu görebileceğimiz Bodrum’da, insanların tercih ettiği alanlara göre fiyat artışı yaşanmakta. Gidip Türkbükü’nde bir şeyler yemek-içmek oldukça pahalı olduğu görülürken, merkezde bu fiyatlar dengeyi bulmaktadır. Normal yaşamın pahalı olmadığını dile getiren Savaşçı, Türkbükü üzerinde yaşanan fiyatların ünlü ve turistlere göre olduğunu düşünüyor.

Bodrum’da dört mevsim yaşayanlardan Süreyya Türkoğlu ise, işletmelerin fiyatlarını kızı aracılığıyla duyduğunu dile getirdi. Rakamların oldukça korkunç olduğunu belirten Türkoğlu, buralara gidilmeyeceğini düşünüyor. Yarı kapasite üzerinden ayakta kalmaya çalışan tesis ve otelleri anlamaya çalıştığını dile getirirken, aynı zamanda bu fiyatların bu oranlara çıkmaması gerektiğini belirtti. İşletmelerin önceki yıllarda dahil zaten pahalı olmasıyla dikkat çektiği bölge artık belirli rakamların da üzerine çıkıyor. 6 yıldır hayatını Bodrum’da sürdüren Türkoğlu, her bütçeye uygun yaşanabilecek alanlar olduğunu söylerken; yaşam alanı olarak Bodrum’u seçmek isteyenlerin gelip görmesi gerektiği taraftarı.