Kategoriler
Emlak Haberleri

Türk Diyanet Vakfı Suriye’deki konut bağışına 30 milyon lira aktardı

Türk Diyanet Vakfı, Türkiye’de bağış parası toplamaya devam ederken, Suriye’de savaş sonrası mağduriyet yaşayanlara 30 milyon liralık konut harcamasında bulundu. “İyilik Konutu” adı ile bilinen kampanya sürecinde toplamda 5 bin konutun Türkiye’deki bağışlarla ailelere kazandırılması bekleniyor. Büyüklük bakımından 28 metrekareyi bulan konutların maliyeti 6 bin lira olarak açıklandı. Kişilerin destek amaçlı SMS yoluyla nakit gönderebileceği süreçte bölgede konut kazanımları devam edecektir.

Türk Diyanet Vakfı bağış miktarıyla çıtayı yükseltti

Suriye’de gerçekleşen iç savaşın ardından evsiz kalan birçok aile için yaşam çadırda sürüyordu. Ancak yakın zamanda yapılan bağış kampanyasının ‘İyilik Konutu’ adı ile Türkiye’de duyurulmasının ardından Suriyeli aileler için para toplandı. SMS yardımlarının sonucunda artan rakamlar Türk Diyanet Vakfı’nın konut bağışında sınırını 30 milyon liraya yükseltmesine neden oldu. Yapılan açıklamada 28 metrekareyi bulması beklenen konutların 600’ü ailelere teslim edildi. Geriye kalan 4 bin 400 konut için saha çalışmalarının devam ettirildiği bölgede konutların adet bedeli 6 bin lirayı buluyor.

TDV’den vatandaşlara çağrı

600 konutun teslim edildiği süreçte 4 bin 400 konutta çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. 2 oda, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşması beklenen konutların ailelere teslim edilebilmesi adına bağış çağrısı gündeme geldi. TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı İhsan Açık tarafından vatandaşlara yönelik yapılan konuşmada alan içindeki demir kapı, su tesisatı ve kanalizasyon gibi alt ve üst yapıların tamamen bitirildiğine dikkat çekiliyor. Bir kısmı ailelere teslim edilen konutlar hakkında “İnşallah sorun yaşamadan rahat bir ortamda hayatlarını sürdürebilecek” diyen ikinci başkan, kişilerin bağışta bulunabileceğini hatırlattı.

Sayıştay raporu toplam harcamaları kaydediyor

Oluşturulan raporda Türk Diyanet Vakfı’nın 2019 harcamaları yeniden gözden geçirildi. İnşaat harcamalarına giden toplam miktarın 269.5 milyon TL olduğu görülürken; 141 inşaatın bedeli 260.4 milyon TL’ye dayandı. Türkiye’ye kazandırılan 35 yeni cami, 42 Kuran kursu ve iki dükkanın sonrasında 45 tadilat işi gerçekleştirildi. Bu iş için ödenen miktar ise 9.1 milyon TL’yi buldu.

Üç yıllık maliyet harcaması 2.4 milyar

TDV aracılığı ile Suriye’de gerçekleştirilen tadilat ve yapım işleri son hızda devam ediyor. 467 cami ve hizmet binasının tadilatı adına harcanan miktarlar derneğin kasasından karşılandı. Toplam miktarın 22.7 milyon TL olduğu açıklanırken, 2019 yılındaki giderlerin hızla yukarı tırmandığına dikkat çekildi. İki sene öncesine göre artan harcamalar yüzde 46’ya ulaşmış ve üç yıllık süreçte toplam maliyet hesabı 2.4 milyar TL olarak kaydedilmiştir.

Suriye’de devam eden konut projesi hakkındaki haberlere göz atmak için tıklayınız.