Kategoriler
Emlak Haberleri

Türk inşaat şirketleri Almanya’da limited şirketler açıyor

Türk inşaat şirketleri yurt dışı faaliyetlerini arttırmaya yönelik girişimlerini devam ettiriyor. Bu süreçte Almanya’da yüzlerce limited şirketinin açıldığı bilgisine ulaşılırken; faaliyette eski evler veya arsa alımlarının öne çıktığı görüldü.

Türk inşaat şirketleri Almanya’da aktif

Gayrimenkul sektörü ve inşaat sektörünün Türkiye’deki gidişi durgunluk seyrini koruyor. Şirketler yeni bir kazanç yolu aradıklarında yurt dışı faaliyetlerini arttırmaya yönelik girişimler başlatıldı. Geçmiş tarihlerde Rusya’ya yapılan akın, şimdilerde yeni fırsatların var olduğu düşüncesi nedeniyle Almanya’ya yönelik devam ediyor. Sektörde hizmet veren köklü firmaların bile arayışı Almanca bilen emlak sektöründeki deneyimli Türk gençleridir.

Emlak Yatırımları Birliği (IVD), önümüzdeki yıl emlak fiyatlarının yükselişini yüzde 6 oranlı tahmin ediyor. Almanya’da gerçekleşmesi beklenen bu artış, Türk inşaat şirketleri için yeni bir cazibe merkezi yarattı. 2020 yılının son aylarına kadar yüzlerce inşaat firmasının limited şirket açtığı bilgisine ulaşılırken; yatırımlar genellikle eski evler ve arsalar üzerinde oldu. Eski evleri alanlar, yeni evleri inşa etmek için olanı yıkıyor ve yerine lüks projelerini konuşturuyorlar. Bu yeni yönelimi gören ve fark edenler, Türkiye’de inşaat ve emlak alanında uzmanlaşmalarının ardından, Alman GmbH’sı (limited şirket) kurulumunu arttırdı. İşleyiş kısmında ise Almanca bilen elemanlar bulunmaktadır.

Fiyat artışı dikkat çekici

23 Aralık 2020 tarihinden sonra, alıcı ve satıcı arasında paylaşılan emlakçı masrafında sonuç değişmedi. Emlak fiyatlarının yükselme eğilimi Münih, Frankfurt ve Hamburg’u öne çıkardı. Yalnızca 10 yıl öncesine kadar Frankfurt ve Münih’te, 1 milyon Euro değerinde olduğu bilinen emlak, şimdilerde 4 milyon Euro üzerinden satışa çıkarılıyor. Bu fiyat Münihte 26 milyon Euro iken, Türk inşaat şirketinin daha önce aldığı bir arsaya gelen 86 milyon Euro’luk teklifi reddettiği açıklandı.

Artışlar devam edecek

2008 yılında ABD’de patlak veren emlak kredi çöküşlerinin burada izi yok. Kentlerin giderek modern mimariyle kaplanması alıcıyı cezbetmektedir. Ancak Covid-19 salgın hastalığının sebep olduğu fiyat artışları, emekli kesimin varlığını arttırmadığı için büyük bir sorun olarak görüldü. Bu yüzden lüks yaşam yerlerinde emeklilerin çöpleri kurcaladığı bilgisi paylaşılmıştır.