Kategoriler
Ekonomi

Türk lirası kazançlı… Yeni bir düşüş dalgası bekleniyor

ABD doları endeksi, teşvik paketine yönelik olumlu beklentiler ve Kovid-19’un ekonomideki tahribatına karşı destek sinyalleriyle beraber güç kazanamazken TCMB’nin sıkı para politikasındaki şahin duruşu dolar/TL’nin düşük seyretmesini sağlıyor.

Ziraat Yatırım, bu gelişmelerin USDTRY paritesindeki yukarı yönlü riskleri azalttığını belirtirken Alan Yatırım, TL varlıkların gelişmekte olan ülkelerin birimlerine nazaran pozitif ayrıştığını dile getirdi.

Türk lirası karşısındaki döviz kurları, önceki kapanışının altında seyrediyor.

Türk lirasının gelişen ülkelerin para birimlerine karşı direnç göstermeyi sürdürdüğünü kaydeden Alan Yatırım, “Dolar TL kuru yeni haftanın ilk işlem gününde dolar karşısında primli bir görünüm sergiliyor” yorumunda bulundu.

Döviz kurları düşüşte

Türk lirası karşısındaki Amerikan doları, önceki kapanışının yüzde 0,34 oranının altında. Avro da yüzde 0,44 oranında günlük bazda geride. Sterlin ise yüzde 0,37 oranında değer kaybında.

Lira karşısındaki ABD doları, gün içerisinde en düşük 7,36 seviyesini gördü. Gün içerisinde 7 lira 42 kuruş seviyelerine çıkan Amerikan doları, 7 lira 38 kuruş, satış fiyatından işlem görüyor.

Serbest piyasadaki işlem günü içerisinde 8 lira 96 kuruş ila 9 lira 4 kuruş arasında işlem gören avro, 8 lira 99 kuruşta bulunuyor. Doviz.com tarafından elde edilen bilgilere göre 10 lira 9 kuruş ila 10 lira 18 kuruş bandında hareket eden İngiliz sterlini ise 10 lira 12 kuruşta.

Dolar/TL’de yeni bir düşüş dalgası başlayabilir

Lira karşısındaki ABD doları, dünkü kapanışta günlük bazda yüzde 0,67 oranında artış kaydetti. Avro kuruysa yüzde 0,48 kazançlı çıktı. Ziraat Yatırım, lira karşısındaki dolar kurunda düşüşün devam edebileceğini bildirdi:

Bu gelişmeler kapsamında, kur 7,45 direncinin altında kalarak halihazırda 7,36 civarından geçen 200 günlük ortalamasını kırmayı
deneyebilir ki bu seviyenin kırılması durumunda kurda yeni bir düşüş dalgası başlayabilir. İlk yakın destek ise 7,31
seviyesinde. Bu hafta, yurtdışında ABD’de teşvik paketine yönelik gelişmeler dışında Fed toplantısı, ABD ve Almanya’nın
dördüncü çeyrek büyümesi ve Dünya Ekonomik Forumu’nun (Davos Zirvesi) 25 Ocak – 29 Ocak tarihlerinde
gerçekleştirilecek sanal toplantısı takip edilecek. Yurt içinde ise yılın ilk Enflasyon Raporu, aralık ayı dış ticaret dengesi ve
ocak ayı anket göstergeleri öne çıkan gelişmeler.

Avroda destek ve dirençler

Alan Yatırım, bugünkü bülteninde, lira karşısındaki avro kurunda yer alan kısa vadeli direnç seviyelerinin 9.08 ve 9.1400’de, destek seviyelerinin ise 9.02 ve
8.96’da bulunduğunu kaydetti.