Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türk müteahhitler 6,5 milyar dolarlık iş üstlendi

TMB İnşaat Sektörü Analizi Raporu göre; “Önümüzdeki sonbaharda faizlerde düşüş yaşansa dahi konut talebi artışıyla fiyatlarda önemli düşüş beklentisi görünmemektedir.” açıklanmıştır. Türkiye Müteahhitler Birliği, Temmuz 2021 İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayımladı. Bu raporda, Ticaret Bakanlığı verilerine göre; Türk müteahhitler, 2021 haziran sonu itibarıyla 33 ülkede 6,5 milyar dolar tutarında 100 proje aldıkları belirtilmiştir. Böylece yurt dışı müteahhit çalışmalarında 1972 yılından günümüze kadar üstlenilen proje miktarının 428 milyar dolara çıktığı açıklanmıştır.

2021’nin ilk 6 ayında en çok proje üstlenen 5 ülke

2021 yılının ilk 6 ayında en çok proje üstlenilen ilk 5 ülke açıklanmıştır. Bu ülkeler Zambiya (1,3 milyar dolar), Slovenya (748 milyon dolar), Kazakistan (674 milyon dolar), Azerbaycan (543 milyon dolar) ve Rusya Federasyonu (405 milyon dolar) olduğu belirtilmiştir. Bu raporda müteahhitlerin, yurt dışında yıllık 20 milyar dolar proje üstlenmişlerdir. Ayrıca orta vadede de 50 milyar doların üstünde proje üstlenme hedefini koruduğunu belirtilmiştir. Bu kapsamda finansman temini ve nakit akışının büyük önem arz ettiği vurgulanmıştır.

Üstelik raporda, sektörün rekabet gücünün korunması için dijitalleşme gündeminin gerisinde kalma lüksünün olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca bu alandaki gecikmenin telafisinin oldukça zor olabileceği belirtilmiştir. Söz konusu raporda maliyet artışlarına dikkat çekilmiştir. Özellikle demir-çelik ve çimentoda öngörülemeyen yüksek artışların maliyet baskısını ağırlaştırdığına değinilmiştir. Geçtiğimiz yıl başlayan konut fiyat artışının sürdürüldüğü aktarılmıştır. Ayrıca raporda; “Önümüzdeki sonbaharda faizlerde düşüş yaşansa dahi konut talebi artışıyla fiyatlarda önemli düşüş beklentisi bulunmamaktadır.” açıklanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version