Kategoriler
Proje Haberleri

Türk müteahhitlik firmalarından uluslararası başarı

Türkiye, küresel pazardaki durgunluğa rağmen “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde, 44 şirket ile yer aldı. Türkiye dünya liginde Çin’in ardından ikinciliğini korudu. Türkiye’den listeye giren ilk 10 müteahhitlik şirketi; Rönesans, Limak, Tekfen, Tav, Yapı Merkezi, Ant Yapı, Enka, Alarko, Gama ve Çalık Enerji oldu.

Projeler arasında; Rönesans’ın Aşkabat’ta yürüttüğü Doğalgazdan Benzin Üretim Tesisi Projesi, Kuveyt Uluslararası Havalimanı Terminal Projesi, Amsterdam Schiphol Havalimanı’nın genişleme çalışmaları, Yapı Merkezi’nin Doğu Afrika’da inşa edilen Darüsselam Morogoro Demiryolu Projesi de yer alıyor.

Uluslararası inşaat dergisi ENR’nin (Engineering News Record), müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki çalışmalardan elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesi ekonomi çevrelerinde ilgi gördü.

Türkiye’den listeye giren 44 firmanın 40’ı, listedeki ilk 10 Türk müteahhitlik şirketinin ise tamamı Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) üyelerinden oluştu. İlk on firma şöyle: Rönesans, Limak, Tekfen, TAV, Yapı Merkezi, Ant Yapı, Enka, Alarko, Gama ve Çalık Enerji.

TMB Başkanı Mithat Yenigün, “ENR’ın açıkladığı inşaat sektöründe 2018 yılı ‘Dünya Devler Ligi’ sıralaması, Türk müteahhitlik firmalarının son dönemde sektörün geleneksel pazarları Orta Doğu, Avrasya ve Afrika ülkelerinin yanı sıra Avrupa kıtasında da önemli projeler üstlendiklerini ortaya koymaktadır.

Pek çok Avrupa ülkesi mühendislik, müteahhitlik ve inşaat malzemesi üretiminde son derece güçlüdür ve neredeyse her alanda altyapısını tamamlamıştır. Buna karşın firmalarımızın Avrupa’da önemli projeler üstlenmeye başlaması; müteahhitlerimizin rekabet gücü, teknik kapasite ve deneyim konularında geldiği noktayı ortaya koyması açısından dikkat çekicidir.

İş hacmimizin önemli kısmının Orta Doğu ve Avrasya ülkelerinde olduğu görülmektedir. Son dönemde Sahra Altı Afrika, Hindistan, ASEAN Bölgesi ve Latin Amerika gibi potansiyeli olan pazarları da yakından takip etmekteyiz” açıklamasında bulundu.