Kategoriler
Ekonomi Güncel Gündem

Türkiye borcu artan ülkeler arasında ilk 3’te

Türkiye, pandemi döneminde borcu en fazla artan ilk üç ülkeden biri oldu. Yılın ilk çeyreğindeki borçlanma en çok Çin’de görüldü. Çin’i Güney Kore takip etti. Uluslararası Finans Enstitüsünün raporuna göre Türkiye ise üçüncü oldu. Döviz borcunu ödemekte en çok zorlanacak ülkeler de Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye olacak.

KOVİD-19 salgını sürecinde maliyetler ve iş gücü kaybı arttı.

Uluslararası Finans Enstitüsü (UFE) Sürdürülebilirlik Araştırması Direktörü Emre Tiftik ve Yardımcı Ekonomist Khadija Mahmood tarafından hazırlanan rapora göre bu süreçten en fazla etkilenenler gelişmekte olan ülkeler oldu. Pandemiyle beraber artan maliyetler, birçok ülkenin ülkenin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki borcu, katladı.

Çin’in Vuhan kentinden yayıldığı öne sürülen ve dünyayı etkisi altına alan yeni koronavirüs salgınının etkileri artarak devam ediyor. Dünyadaki aktif vaka sayısı, günbegün artarken sağlığa ve ekonomiye yönelik endişeler, sürüyor.

Ödenmekte zorlanacak

Gelişmekte olan ülkelerin 2019 yılının son çeyreğindeki 70.6 trilyon dolarlık borcu, 2020’nin ilk çeyreğinde 72.6 trilyon dolara yükseldi. Sözcü gazetesinden Nuray Tarhan’ın haberine göre gelişmekte olan ülkelerin bu yıl vadesi gelecek 3,7 trilyon dolar değerindeki toplam borcu, önümüzdeki yıl 4 trilyon dolar olacak.

Bu borçların yüzde 17’si ise döviz olacak. Bu sebeple borcunu ödemekte zorlanacak ilk üç ülke; Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye olacak.

Küresel borçlar rekor kırdı

Salgının etkilerinin bazı ülkelerde görülmeye başladığı yılın ilk çeyreğindeki küresel borçların GSYH’nin yüzde 331 üstüne çıktı. Küresel borçlar, 250 trilyon dolara çıkarak rekora imza attı.

Bu borç, 2019’un son çeyreğinde 249 dolarken bu borcun GSYH içindeki payı ise yüzde 320’ydi. Yılın sonraki dönemlerinde pandeminin etkisi artarken 2020 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde, bu borcun katbekat artacağı öngörülüyor.