Kategoriler
Ekonomi

Türkiye ekonomisi inşaat sektörünü küçültüyor

Türkiye ekonomisi yakın zamanda ilk çeyrek döneme ilişkin yüzde 4,5 oranlı büyüdüğü açıklanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından olumlu seyre dair paylaşılan haberde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere yer verildi. Ancak Türk ekonomistler beklenen büyümenin ilk çeyrekte yüzde 5,4 olmasını bekliyordu.

Türkiye ekonomisi için olumlu gelişmeler söylenebilir mi?

Reuters haber ajansının yapmış olduğu ankette yer alan ekonomistlerin, Türkiye ekonomisi adına verdikleri oylarda ilk çeyrek döneme ilişkin verilerin yüzde 5,4 olması beklendiği ortaya çıktı. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığıyla gelen tedbirler, iş faaliyetlerini ülke genelinde durma noktasına getirdi. Mart ayı itibariyle yaşanan bu negatif seyrin özellikle küresel boyutlu krize kapı açtığı görülmekte. Türkiye olumsuz etkileşimden payını alan ülkeler arasına giriş yapınca dönemin ilk sonuçları verimli gelmedi.

Reuters haber ajansı ayrıca düzenlemiş olduğu ankette Türk ekonomistlerin, Türkiye ekonomisi için bu yıl yüzde 0,75 daralma yaşanabileceğine dair görüşleri yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bu yılı pozitif rakamlarla kapacağını söylemiş, ancak çıkan sonuca göre ekonomistler bu görüşe dair ortak paydada buluşmamıştır.

İnşaat sektörü daralma yolunda

2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin veriler bir önceki yılın aynı döneminde farklılık gösteriyor. Hacim endeksi olarak büyüyen sektörlerin, büyüme oranlarına aşağıda yer verilmiştir:

  • Diğer hizmet faaliyetleri %12,1
  • Bilgi ve iletişim faaliyetleri %10,7
  • Sanayi %6,2
  • Kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %4,6
  • Hizmetler %3,4
  • Tarım %3,0
  • Gayrimenkul faaliyetleri %2,4
  • Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %1,9
  • Finans ve sigorta faaliyetleri %1,6’ olarak belirlenmiştir.

Verilerde olumsuz seyir halinde bulunan inşaat sektörü ise %1,5 daralma yaşadı. Devletin ihtiyaçlarda harcadığı nihai tüketim harcamaları bir önceki yıla göre %6,2 artış yaşamıştır. Ayrıca yerleşik hanelere ve hane halkına hizmet etmeyi kâr amacı haline getirmeyen kuruluşların harcamaları toplamda nihai olarak %5,1 oranında artış gösterdi. Gayrisafi sabit sermayenin oluşumunda azalma görülürken, bu oranın %1,4 olduğu ortaya çıkmıştır.

Türkiye ihracatı azaltırken, ithalatı arttırıyor

Mal ve hizmet ithalatında bu yılın ilk çeyreğinde %22,1 artış yaşanmış ancak ihracat %1 azalmıştır. Türkiye ekonomisi geçtiğimiz 2018 yılındaki kur krizi ile resasyona giriş yapmış ve üst üste üç çeyrek daralmaya sahne olmuştur. 2019 yılına gelindiğinde ise büyüme üçüncü çeyrekle birlikte pozitif seyre dönüştü. Dördün çeyreğe adım atılmasıyla birlikte büyümenin %6 ivme kazandığı belirlendi. Reuters haber ajansı ise bu durumun özellikle Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine kapı açmasından kaynaklandığını belirtiyor. Kamu bankalarından başlayan ve özel bankalara yayılan kredi faiz oranlarındaki düşüşler ekonomiyi destekler nitelikte.