Kategoriler
Ekonomi

Türkiye ekonomisi mağazaları belirsizliğe sürükledi

Türkiye ekonomisi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın deyimiyle birinci çeyrekte iyi sonuçlar verdi. Ancak oluşan döviz artışı karşısında liranın kayıp yaşaması, salgın hastalık tedbirleri nedeniyle faaliyetlerin durdurulması büyük iş kayıplarına yol açmıştır. Türkiye ekonomisi adına tam anlamıyla kısır döngü içerisine girdiği söylenebilir. Emlak sektöründe de bu olumsuz gelişmelerin sürdüğü bilinirken, müteahhit, kiracı ve halk arasında bilinmez bir üçgen ortaya çıktı.

Türkiye ekonomisi baskı altına giriyor

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel tarafından yapılan açıklamada, normalleşme sürecini başlatan Türkiye hakkında ekonomik belirsizliklerden söz edildi. Özellikle bu durumun marka sektöründe yaşanan karmaşayı daha belirgin bir hale getirdiği görülüyor. Dernek üyelerinin en büyük sıkıntısı ise kiralama şartlarını net olarak bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Bu durumun AVM merkezleri tarafından belirlendiğini söyleyen Öncel, kiracıların mağaza açılışlarına sıcak bakmadığını ve hatta riskli bulduğunu bildiriyor.

Sinan Öncel, ilk olarak dernek kapsamında bulunan markalarla dayanışma içerisine giren AVM yönetimlerine teşekkür etti. Üyelerin büyük bir kısmının kiralama şartlarını öngörememesi nedeniyle, AVM içerisinde yer alan mağazalarını açmakta büyük bir sıkıntı yaşıyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) tarafından yapılan açıklamada, dernek bünyesinde yer alan Türkiye geneli 409 markanın yaklaşık 70 bin mağazası bulunmaktadır. Normalleşme süreci kapsamında birkaç aylık iş kaybı yaşayan üyelere destek veren BMD, ciro kirasına geçmeyen AVM yönetimlerine karşı net duruş sergileyecek.

BMD Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, aynı zamanda yaşanan pandemi olayına ilişkin “küresel felaket” açıklamasında bulundu. Toplum sağlığı başta olmak üzere ekonomik anlamda ağır süreçlerin bizleri beklediğine ilişkin fikirlerini paylaşmaktan geri durmayan Öncel; Yaşam standartlarının yeniden belirlendiği normal süreç kapsamında uygulanması beklenen tedbirlere uyumun önemli olduğunu belirtti.

Hedeflenen miktarda kazanç sağlanamıyor

11 Mayıs itibariyle mağaza açılışlarını yapan cadde ve AVM merkezli üyeler, aldıkları geri bildirimin iyi olmadığını vurguluyor. Ortalama ciro normalin yüzde 30 oranına ancak ulaşım sağladı. Bu yıl itibariyle turizm sektöründe yaşanacak aksamalardan ötürü, lokomotif işlevi gören turist katkısı kazanç kapısında büyük gerilemeye neden oldu. Rekabet koşullarının eskiye göre yeniden düzenlenmesi ve salgın hastalıkla birlikte ortaya çıkan ekonomik gerilemenin hesaba katılması gerekiyor.

Tedbirlerin arttırılacağı Türkiye genelinde mağazaların sıkıntı yaşamaması adına çözüm önerisinde bulunan Öncel; kiraların satış cirosunun belli bir yüzdesi üzerinden hesaplanmasını talep etti. En küçükten, en büyüğe olan tüm işletmelerin bu süreçte ayakta kalabilmesi adına yapılacak değişimler önem taşıyor. Aynı zamanda kronik hastalığa sahip ve bağışıklığı düşük olan kişilerin ileri süreçte yaşatılabilmesi için mağaza yetkililerine büyük görevler düşmektedir. Bu durumu “Vicdani bir görev” olarak tanımlayan Öncel, aynı kaygının AVM ve çarşılar içerisinde de yaşandığını belirtti

Destek sağlayan yatırımcılar unutulmadı

Tam rekabet koşullarının kaybedildiği sürece ilişkin markalar ile dayanışma paketleri yaratan yatırımcılara teşekkür edildi. Ağırlıklı olarak yerli yatırımcının destek sağladığı bilinirken, AVM yöneticilerinin destek paketleri mağazalar üzerinde oluşan kaygıyı biraz olsun azalttı. Henüz herhangi bir destek eli uzatmamış diğer yöneticilere seslenen Öncel, mağaza sahipleri dahilinde bireyleri dayanışmaya davet etti.