Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Türkiye Emlak Katılım Bankası güçlendirme finansman üst limitlerini arttırdı

Güçlendirme Finansman üst limiti 50 bin iken 80 bine konut ve İş yeri Finansman üst limiti ise 125 binden 200 bine çıkmış durumda. Türkiye Emlak Katılım Bankası riskli yapılarda veya riskli bölgelerde yaşayanlar için kentsel dönüşüm kapsamında yeni finansman çözüm önerileri getiriyor. Türkiye’nin konumu itibariyle deprem riskli bölgede yer alması dolayısıyla acil olarak kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini vurgulayan Emlak Katılım, yeni finansman çözümlerini müşterilerinin kullanımına sunmuş durumda. Emlak Katılım bu çözümler ile kat maliklerinin Kentsel Dönüşüm Finansman işlemleri ve ihtiyaçlarının yerine getirilmesini amaçlıyor. Proje kapsamında binaların yeniden güçlendirilmesi veya yapı inşasının güven içerisinde tamamlanması, bu esnada ise tarafların hak ve menfaatlerinin korunmasını hedefliyor.

Farklı iş modelleri

Türkiye Emlak Katılım Bankası bu çözüm önerileri kapsamında dört adet iş modeli tasarımına sahip. Güçlendirme, Yerinde Birebir Dönüşüm (Emsal Artışı Olmayan), Yerinde Dönüşüm (Emsal Artışı Olan) ve Alansal Dönüşüm programlarıyla dört farklı iş modeline sahip firma bütün iş modellerinde kat maliklerine 120 aya kadar finansman kullanma imkanı sunuyor.

Türkiye Emlak Katılım Bankası güçlendirme modeli

Bu modelleri kısaca açıklamak gerekirse güçlendirme modeli kapsamında mevcut binanın yıkılmasından kaçınılarak güçlendirilmesi, riskli yapılara uygulanması ve güçlendirme maliyetinin ise kat maliklerince finanse edilmesi var. Güçlendirme modeline göre kat maliklerince yapılacak olan peşin ödeme veya peşinat ve Emlak Katılım tarafından sağlanan finansmanlar, müteahhite ait Emlak Katılım’a rehinli bloke hesabında toplanır. Emlak Katılım ilerlemeye bağlı olarak hakkediş usulü ile serbest bırakılır.

Yerinde birebir dönüşüm modeli

Riskli yapılara uygulanan bu model ilave emsal artışı olmaksızın yapının yıkılıp yeniden yapılmasını kapsar. Proje inşaat maliyetini kat malikleri karşılar.

Yerinde dönüşüm 

Riskli yapılarda uygulanan bir diğer uygulama olarak yerinde dönüşüm modeli, ilave emsal artışı olan yapılarda binanın yıkılması ve yeniden yapımını kapsar. Proje inşaat maliyetini kat malikleri ve müteahhit ortak bir şekilde karşılar.

Alansal dönüşüm

Riskli alanlarda uygulanacak dönüşüm modeli kat malikleri ve müteahhidin anlaşma çeşidine göre finanse edilir. Bununla birlikte kat maliklerinin Emlak Katılım tarafından alacağı kentsel dönüşüm finansmanlarında konut için azami 200 bin TL, güçlendirme işlemleri için ise azami 80 bin TL olarak 120 ay vadeye kadar, yıllık kar payı oranı üstünden 400 baz puan devlet desteğinden faydalanabilmekte.