Kategoriler
Ekonomi Gündem Manşet

Türkiye faiz oranlarını konuşurken Danimarka eksilere düşürdü

Dolar kurundaki sert düşüşlerin ardından Türkiye’deki kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmesi sektörde hareketlilik yarattı.

Konut kredilerine artan taleple birlikte Türkiye’deki konut kredisi faiz oranlarının daha da düşebileceği konuşulurken Danimarka’da faiz oranları eksiye düştü!

Buna göre ev kredisi çekecek olanlar, ek masraflar haricinde kredi tutarından daha az para ödeyecek. Banka, bir nevi müşterilerine para verecek. Banka; konut kredisinden dosya masrafı, sigorta gibi ücretleri alacak ama bankaya ödenecek toplam tutar, toplam kredi tutarının çok az üstünde olacak.

Tarihte imkânsız olduğu düşünülen “yeni bir sayfa”

Danimarka merkezli yayın yapan Copenhagen Post gazetesinin yaptığı habere göre; Danimarka’daki en büyük üçüncü banka olarak nitelendirilen Jyske Bank, 10 yıl vadeli konut kredisi faiz oranını eksi 0,5 oranına düştü.

Danimarkalı bankanın konut kredisi faiz oranını düşürmesini “konut kredisi tarihinde yeni bir sayfa” olarak tanımlarken “Eksi faiz ile kredi veremeyiz diye düşünüyorduk fakat piyasa koşulları buna izin verdi.” ifadelerini kullanan Jyske Bank’ın ekonomisti Mikkel Høegh, birkaç ay öncesinde bunun imkânsız olarak düşünüldüğünü dile getirdi.

En büyük bankadan 20 yıl vadeli faizsiz kredi

Danimarka’nın en büyük bankası olarak nitelendirilen Nordea Bank ise 20 yıllık vadeyle yüzde 0 faizli konut kredisi vermeye başladı.

“Tarihte yeni bir sayfa açtık” diyen Mikkel Høegh’in açıklamasının yanı sıra Nordea Bank’ın analisti Lise Nytoft Bergmann, ise “Borç almak hiç bu kadar kolay olmamıştı.” ifadelerini kullanarak bu uygulamalara küresel boyuttaki finansal gelişmelerin yatırımcıları tedirgin etmesi üzerine başvurulduğunu söyledi.

Bergmann; ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimlerin, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılma durumunun (Brexit) ve Avrupa ülkelerinde görülen ekonomik yavaşlamanın yatırımcılar arasında tedirginlik yarattığını söyledi.

Danimarka’nın en büyük bankasının analisti Bergmann, “30 yıl boyunca yüzde 0.5 faiz karşılığı borç vermeye istekli yatırımcılar olması, aslında nahoş bir düşünce.” “Dahası bu durumun çok uzun bir süre de düzelmeyeceğini umuyorlar.” cümlelerini kullandı.