Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye gayrimenkul sektörü Yunanistan’ı solladı

Türkiye gayrimenkul sektörü, dünya genelinde en iyi emlak yatırım pazarı listesinde komşu ülke Yunanistan’ı geride bıraktı. Listede geride bıraktığı diğer ülkeler ise; İspanya ve Portekiz olarak görülüyor.

Türkiye gayrimenkul sektöründe yabancı sayısı artış gösteriyor

2013 yılından itibaren Mütekabiliyet Yasası ile konut satışlarının yabancılara artmasıyla birlikte, Türkiye genelinde satışlar yükseldi. Yabancıya sağlanan konut satışında toplamda 6 milyar kazanan sektör, geçen yıl yalnızca 54 bin 483 adet satış yaptı. Ülkeler arası popüler bir hale gelen Türkiye, yabancıya konut satışlarında ülkeler arası satışı her yıl arttırıyor.

Sektör üzerinde belirlenen yasalar ve yapılan düzenlemeler ile rekabetin arttırıldığı süreçte, bu rekabetçi tavra uyum sağlayan ülkeler arasından, Türkiye gayrimenkul sektörü ile global anlamda ön plana çıktı. Yakın zamanda ABD merkezli uluslararası gayrimenkul yatırım şirketi Remote Ventures, yatırım alanında en avantaj sağlayan ülke araştırmasına göre; Türkiye, global anlamda en iyi 25 emlak sıralaması içine girdi. Listede 14.’üncü sıraya yerleşen ülkemiz, aynı zamanda Yunanistan, İspanya ve Portekiz’i geride bıraktı.

“Yabancılar İçin En İyi 25 Emlak Pazarı” isimli araştırmada, Türkiye’nin büyüme hızı, yaşam maliyeti, kazanç vergisi, işlem maliyeti ve turizm sektöründe yaşanan büyüme baz alınmıştır. Ortaya çıkan sonuca göre verilerin olumlu seyri, komşu ülke Yunanistan’ın geride kalmasına neden oldu. Araştırmanın ilk iki sırasında ise Kolombiya ve Karadağ (Montenegro) yer alıyor.

Aranan özelliklere sahip bir ülke olarak öne çıkıyoruz

Remote Ventures Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Matthew Campbell, konuya ilişkin önemli bilgileri AA muhabirine aktardı. Şirketin temel görevleri arasında, dış pazarları izlemek, yükselen mahalleri keşfetmeye ve mülkleri detaylarıyla tanımak olduğu söyleniyor. Ayrıca ortaya çıkan verileri analiz eden şirket, yaşanan fırsatları yatırım odaklı çevirmekte.

Matthew Campbell, uluslararası gayrimenkul yatırımcıları için ülkemizi uygun bir yatırım merkezi görüyor. Pazarda cazip bir konuma yükselen Türkiye, aranan tüm özellikleri taşımaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan kendine has sahilleri, uygun vize ve ikamet fırsatları, zengin kültür ve tarihiyle ön plana çıkıyor. Son verilere ilişkin yorumda bulunan Campbell, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın büyüdüğü ve buna uygun yaşam şartlarının nispeten daha ucuz olduğunu dile getirdi. Ucuz emlak fiyatlarının belirlediği ülke genelinde, diğer ülkelere oranla ülkemiz cezbedici bir konumda yer alıyor.

Diğer ülkelere oranla konut fiyatlarında düşüş var

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, AA muhabirine Türkiye ve diğer ülkeler arasında yaşanan fiyat farkını gözler önüne serdi. Yaptıkları araştırma gereği, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerden yabancı yatırımcının konut sahibi olması için 400 bin avroyu gözden çıkarması gerekiyor. Ancak bu rakam İstanbul gibi bir şehirde 120 bin avro olarak belirlenmiştir.

Yabancı yatırımcıların özellikle doğu ya da güney ülkelerden geldiğini aktaran Özgün, yatırımcı çeşitliliğinin zaman içinde artış yaşayacağını öngörüyor. Araştırma verilerinin özellikle ülke üzerinde iyi bir görüntü çizmesi, gelecek vadeden yatırımlara açık olması, ülkeyi 200’den fazla ülke arasında yukarılara taşımakta. 25 pazarın belirlendiği araştırmada, 14. sıraya ulaşmak gayrimenkul sektörü için önemli bir gelişme.

Türkiye üzerinde konut sahibi olan yabancı yatırımcıların, ülkede yaklaşık 90 gün kaldığını belirten Özgün, bu süreçte özellikle evlerine tadilat yaptırdıklarını belirtti. Ayrıca yeme-içme ve gezme gibi alanlara para harcayan yatırımcılar, ihracat ve tüketim kapısını açıyor. Özgün, özellikle tavsiye olarak bu durumun iyi benimsenmesi ve ekonomide katkı yaratılması gerektiğine dikkat çekti.

Türkler konut alımlarında Karadağ’ı seçiyor

Mirnadom Üst Yöneticisi (CEO) Serkan Şahin, Karadağ’da gayrimenkul projelerine hayat veren Türk şirketinin başında yer almaktadır. Karadağ’ın özellikle ikinci sırada yer aldığını belirten Şahin, ülke hakkında büyüme hızının ve konut fiyatlarında yaşanan düşüşlerin tercihlerde ilk ikiye yerleşmesine neden olduğunu aktardı.

Karadağ üzerinde bir konutun yaklaşık fiyatı 50 bin avroya alınabilmesi, ayrıca 3-4 yıl içerisinde AB’ye tam üye olması beklenen ülke, geçen yıl turist sayısında yaşanan patlama ile yapılan araştırmada ilk sıraya yerleşti. Şahin, Türk müşterilerin genellikle Karadağ üzerinde seçim yaptıklarını aktarıyor. Böylece Türk yatırımcıların da doğru yatırımlara yöneldiği açıkça görülebilmektedir.