Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye genelinde azalan konut satışları İstanbul’da arttı

Eylül ayında İstanbul’da artan konut satışı oranı, Türkiye genelinde azaldı. Geçtiğimiz ayda satılan konutların sayısı, bir önceki yılın eylül ayına göre İstanbul’da yüzde 9.2 artarken Türkiye genelinde yüzde 6.9 seviyesinde azaldı.

Öte yandan 2020’nin haziran ve eylül ayı arasındaki dönemi kapsayan 3’üncü çeyrek dönemindeki konut satışları arttı. Ancak ikinci elden satışların payı, geçen yılın aynı dönemine göre belirgin bir şekilde yükseldi.

İstanbul’daki konut satışları, yılın üçüncü çeyreğinde, Türkiye’deki satışların yüzde 17,7’sine sahip oldu. İstanbul’daki konut satışı adedi, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 68.6 arttı. Üçüncü çeyrekte İstanbul’da 95 bin adet konut satış işlemi gerçekleştirildi.

Aynı dönemler karşılaştırıldığında, Türkiye genelindeki artış ise yüzde 49.2 oranında oldu.

İkinci el konutlarda yüzde 96,5’lik artış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ne bağlı İstanbul İstatistik Ofisi tarafından yayımlanan bilgilere göre bu yılın üçüncü çeyreğinde, il bazındaki konut satışlarının yüzde 73.1’i, ikinci el kategorisinden gerçekleştirildi.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarındaki artış, sıfır konutlar için yüzde 21,7 oranında, ikinci eller ise yüzde 96,5 oranında oldu.

Sıfır daire satışlarında azalma

Eylül ayı içerisinde, tüketiciler, ikinci el konutlara yöneldi. Geçen yılın aynı dönemine göre bu yılın eylül ayında birinci el konutların satışında yüzde 15’lik azalma kaydedildi. İkinci elden satılan konutların sayısı da yüzde 22,7 arttı.

Türkiye ve İstanbul’da konut satış adetleri

Bu yılın altıncı ayından dokuzuncu ayı arasındaki dönemi kapsayan üçüncü çeyrekte, Türkiye genelinde 161 bin 436 adet konut, sıfır olarak satıldı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 130 bin 958 adet olarak kayda geçti. İstanbul’daysa bu yılın 3’üncü çeyreğinde 25 bin 631 adet birinci el konut satılırken 2019’un aynı dönemindeki bu sayı, 21 bin 57 adet oldu.

Yılın üçüncü çeyreğinde, Türkiye’de, 536 bin 509 adet konut satılırken bu sayı, geçen yılın aynı döneminde 359 bin 677 adet oldu.