Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye konut fiyatlarının artışıyla dünya birincisi oldu

Türkiye konut fiyatları üzerinden dünya liderliğini üstlendi. Uluslararası danışmanlık şirketi Knight Frank’ın verileri, 2019’un 3.çeyreğinden başlayarak 2020 yılının 3.çeyreğine dek konut fiyat araştırmasından oluşmaktadır. Türkiye, yıllık yüzde 27 artış ile birinciliğe otururken; Rusya’nın yüzde 9,2’lik fiyat artışı bir önceki dönemin sıralamasına göre iki kademe daha yukarı çıkmasını sağladı.

Türkiye konut fiyatlarıyla dünya birincisi

İngiltere merkezli uluslararası danışmanlık şirketi tarafından yürütülen araştırma süreci sonuçlandı. Frank’ın oluşturduğu veriler doğrultusunda konut fiyatlarındaki artışı yüzde 27’ye kadar yükselten Türkiye, dünya birinciliğini üstlendi. Oluşturulan veriler, pandemiye bağlı olarak yakından takip edilmiştir. Türkiye’den sonra ikinciliğe yüzde 15,4’le gelen Yeni Zelanda, üçüncülüğü yüzde 13,4 ile Lüksemburg’a devretti. Listenin devamına göre, Slovakya yüzde 11,8, Polonya yüzde 10,9, Ukrayna yüzde 10,3, Avusturya yüzde 9,5, Hollanda yüzde 8,5 ve Hırvtistan yüzde 8,3 ile tabloyu tamamlamıştır. Bazı ülkelerde fiyat artışının yaşandığı tespiti şu sıralamayı devreye soktu; yüzde 7,8 ile Almanya, yüzde 7 ile ABD, yüzde 5,8 ile Portekiz, yüzde 1 ile Fransa, yüzde 4,7 ile İtalya, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve yüzde 2-3,5 ile İsviçre bulunmaktadır. Bu listede düşüş yaşayan tek isim yüzde 1,1 ile İspanya olarak karşımıza çıkıyor.

Fiyat artışları yerel para birimine bağlı

Araştırma konusu her ülkenin kendi yerel para birimi üzerinden yürütüldü. Türkiye’deki sert devalüasyon nedeninin olduğu hatırlanırsa fiyatlardaki bu artışın neden birincilik getirdiği anlaşılabilir. Turkrus.com üzerinden paylaşılan habere göre, Rusya’da konut fiyatları yükselmeye devam ediyor. Temmuz-Eylül dönemlerinde yükselişi eğilimini sürdüren fiyatlar, ipotek kredisi faizlerinin yüzde 6’ya kadar düşmesi nedeniyle ortaya çıktı. Güvenli bir yatırım aracıyla tanışmak isteyen pek çok kişinin satın alma isteğine karşı, değer kaybı yaşayan rubleyle talep ve fiyat artışı görüldü. Uzmanlar, dördüncü çeyrek için piyasanın hareketliliği ve geleneksel olarak en yüksek seviyede olduğunu hatırlattı. Bu nedenle yıl sonundaki rakamların yine fazla olması beklenmektedir. Rusya’da ikinci el konut piyasasına haberin detaylarında yer veren platform; ikinci el konut piyasasındaki artışı yıllık yüzde 16 olarak göstermiştir. Metrekare başına ortalama 90 bin rublenin aşıldığı süreçte; Türk firmalardan konut almak isteyenler daha fazla para harcamak durumundadır.

Exit mobile version