Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye Müteahhitler Birliği konut fiyatlarında düşüş beklemiyor

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından İnşaat Sektörü Analizi raporunun 2021 yılının Temmuz sayısı ilan edilmiştir. Bu rapora göre konut satış oranlarının düştüğü bildirilmiştir. sonbaharda faiz oranlarında düşüş yaşanmış olsa da bu defa konut talebi artışıyla fiyatlarda düşüş beklentisinin bulunmadığı belirtilmiştir.

Konut Stoku Artıyor

Konut istatistiklerinden toplanan rapora göre Türkiye’de konut sahipliğinin 2019 yılında %58,8 oranın seyretmiştir. Bunun yanı sıra bir önceki yıl yapılan kampanyalara ve düşük faiz ortamına rağmen %57,8’ye düştüğü hatırlatılmıştır. Ayrıca raporda konut stokunun da artış görüldüğü belirtilmiştir. Buna göre 2020 sonunda Türkiye’nin konut stoku 1 milyon 464 bin 331 olmuştur. 2021 yılının ilk çeyreğinde ise 1 milyon 543 bin 255 olarak kayıtlara geçmiştir.

Fiyatta Artış Devam Ediyor

Yayımlanan rapora göre: “Bir önceki yıl başlayan konut fiyat artışı devam etmektedir. Ayrıca TCMB tarafından kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini görmek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi Nisan’da aylık bazda %2 oranındadır. Bunun yanı sıra yıllık bazda nominal %32,4 oranında ve reel olarak %13 oranında artmaktadır.

Şubat’ta %2,6 oranında ve Mart’ta %2,4 oranında düşüş dikkat çekmiştir. “Markalı konut” olarak da isimlendirilenler için açıklanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde konut fiyatları Mayıs’ta aylık %0,2 oranında artış görülmüştür. Ayrıca yıllık olarak %5,5 oranında artış yaşanmıştır. Endeksin başlangıç dönemi olan Ocak 2010 tarihine göre ise nominal artış %106,3 olarak belirlenmiştir.

Önümüzdeki sonbaharda faiz oranlarında düşüş yaşansa dahi bu defa konut talebi artışıyla fiyatlarda kayda değer düşüş beklentisi görünmemektedir.

Konut Sahipliğinde Düşüş Yaşanırken Konut Stoku Artıyor

Türkiye’de şu an ortalama 1,5 milyonluk konut stoku bulunmaktadır. Aslında Türkiye’nin yıllık 800 bin civarında konut ihtiyacı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra şu andan itibaren mevcut olan konut stokunun doğru adımlarla eritilebileceği gözlemlenmektedir. Fakat içinden geçilen finansal şartlarda konut satışlarında 2021 geneli için ortaya konulan beklentiler hayli sınırlıdır. Bu çerçevede özellikle ilk el konut satışlarına yönelik düşük faizli tüketici kredisi kampanyalarının hayata geçirilmelidir. Böylece sektörün desteklenmesi açısından önemli olduğu düşünülmektedir.

TÜİK raporuna göre; Türkiye’de konut sahipliği 2019 yılında %58,8 oranındadır. Bunun yanı sıra geçtiğimiz yıl yapılan kampanyalara ve düşük faiz ortamına rağmen %57,8’e inmiştir. Daha uzun soluklu olarak konut alanında, alternatif gayrimenkul finansman modelleri geliştirilmelidir. Özellikle dar gelirliler için konut hesabı uygulamasının alternatif olabileceği düşünülmektedir.”

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version