Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türkiye mutsuz insanların ülkesi oluyor

Geçim sıkıntısı ve başarısızlık sebebiyle intihar edenlerin sayısı 16 yılda 5 bini aşarken Türkiye’de her 20 kişiden birinde depresyon tespit edildi. Son on yılda TBMM önünde intihar girişiminde bulunanların sayısı ise 30’u aştı. Buna göre intihara yol açan hastalıklardan sonraki en önemli etken, geçim sıkıntısı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2018 yılında yaşanan 3 bin 161 adet intihar vakasının 246’sı geçim zorluğu nedeniyle gerçekleşti. 

Bilim Platformu’nun derlediği verilere göre; 2002 yılı ile 2018 yılını kapsayan dönemde geçim sıkıntısı ve ticari başarısızlık sebebiyle 5 bin 485 kişi intihar etti. Her 20 kişiden biri ise depresyonla mücadele ediyor. Platformun TÜİK‘ten aktardığı bilgilere göre 2011 yılında mutlu insanların oranı yüzde 62 seviyesindeyken bu oran geçtiğimiz yıl, yüzde 52 seviyesine düştü. Buna göre; Türkiye’de her iki insandan biri mutsuz durumda. 

Geçtiğimiz yıla ait Dünya Mutluluk Raporu’na göre Türkiye, mutluluk sıralamasında 156 ülke arasında 79’uncu oldu. Geleceğinden umutsuz olan genç işsizlerin oranı yüzde 60 seviyesinde oldu. 

Anti depresan kullanımı arttı

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2017 yılına ait raporuna göre Türkiye nüfusunun %4,5’lik oranı depresyonla baş başa durumda. CHP‘nin bünyesinde bulunan Bilim Platformu’nun aktardığı bilgilere göre 2013 yılı ile 2018 yılı arasında anti depresan kullanım oranı yüzde 27 oranında arttı.

Platformun raporunda “Araştırmalar, kişisel ve doğal travmalar kadar işsizliğin, ekonomik sıkıntıların, toplumsal bunalımın ve belirsizliklerin de depresyonun nedenleri arasında olduğunu belirtmektedir. Depresyon vakalarının artışı, Saray rejiminin Türkiye’yi içine ittiği kişisel ve toplumsal buhranla doğrudan ilgilidir.”, “Özellikle kriz koşullarında insanımız mutsuzluğa ve umutsuzluğa sürüklenmekte; tükenmişlik, sahipsizlik ve çaresizlikle baş başa bırakılmaktadır. Yurttaşlarımız ve aileler ağır bunalım altında ezilmekte, kimsesiz kalmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Bilim Platformu ayrıca, boşanan her üç çiftten birinin geçim sıkıntısı sebebiyle evliliğini sonlandırdığını belirtti.