Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türkiye turizm sektörü listelerde yükseldi

Türkiye turizm sektöründe dünya genelindeki listeye göre iki basamak daha yükseldi. Dünya Turizm Örgütü tarafından sunulan verilerde Türkiye’nin 2019 yılı turizm gelirleri baz alınmış ve böylece liste üzerinde iki basamak yükselmiştir. Listede gelir bakımından 13’üncü sıraya yerleşen Türkiye, Avrupa’da turizmden en çok gelir elde eden ülkelerinden birisi olmuş sayılıyor.

Türkiye turizm sektörü zirveye tırmanıyor

Dünya genelini etkileyen yeni tip koronavirüs (covid-19) karşısında turizmde gelirlerin bu yıl yerli turist tarafından karşılanacağı Türkiye’de, en büyük gelir payı yine turizm üzerinden elde edildi. Ülkeye döviz girmesi açısından önemli bir yere sahip olan sektörde bu yıl itibariyle yeni düzenlemelere gidiliyor. Bakanlık onaylı sosyal mesafe kurallarının belirlendiği otel ve tesislerde temmuz ayı itibariyle yabancı turistler beklenirken, bu yıl yüzde 80 oranında iç turizme yönelme olabilir.

Birleşmiş Milletlere bağlı olan Dünya Turizm Örgütü (UNTWO) geçen yılın turizm verileri bakımından Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasından yükseldiği dikkatlerden kaçmadı. Yayımlanan verilerde Mayıs 2020’ye yer verilirken Türkiye, dünya genelinde en çok ziyaretçiye açık ülke olmakla birlikte listede 6’ncı sıraya yerleşti. Turizm gelirlerinde yine iki basamak yükselme yaşayan Türkiye, listede artık 13’üncü sıraya yerleşmiştir.

Avrupa genelinde turizmden en çok gelir elde eden ülke sıralamasında geçtiğimiz yıl itibariyle 6’ncı olan Türkiye, aynı zamanda TÜİK verilerinde geçen yıl 34,5 milyar gelir sağlamıştır. Ziyaretçi bakımından yükselen ülkeler arasında 2018 yılında Avrupa’da 4’üncü olmayı başaran ülke, turizm sektöründe dünyada 6’ncılığı elde etti.

Ayrıca Dünya Turizm Örgütü (UNTWO) paylaştığı verilerde bu yıl Mayıs 2020 tarihlerinde ziyaretçi başarısının korunduğu sıralamada, Avrupa ülkeleri arasından turizmde gelirini koruyan bir konuma yerleşti. Dünya sıralamasında bir zamanlar 15 olan ülkemiz, sektör açısından ilerleme kaydederek 13’üncülüğü hak etmiştir.

Bu yıl turizm sezonunda bizleri neler bekliyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı ortak çalışma neticesinde sektör üzerinde belirlenen yeni düzenlemeler oldu. Buna göre, sosyal mesafe kurallarının gözetileceği otel ve tesislerde açık büfe hizmeti kaldırılıyor. Ayrıca çalışanların maske ve eldivenle hizmet vermesi beklenirken, arzuya göre tesis Bakanlık Onaylı Sağlık Sertifikasyon sistemine girebilir. Alacakları eğitim bakımından güvenilirliğini kanıtlayan tesis ve otellerin bu yıl kazanacağı Türkiye turizm sektörü iç seyahatlere haziran ayında başlıyor.