Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türkiye yeni normaline yeni oyuncularla başladı

Türkiye yeni normaline başladığı günden itibaren ilk 15 günü kapsayan süre içinde sadece İstanbul’da 2 bin 416 şirketin kurulduğu görüldü. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından paylaşılan bilgilerde, ‘yeni normal’ sayılan haziranın ilk 15 günü iş hayatında sahneye yeni oyuncular çıktı.

Türkiye yeni normalini yaşamaya devam ediyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) açıklamalarına göre, açılan firma sayısı yalnızca 15 gün içinde İstanbul’da artış yaşadı. Buna göre, İstanbul’da 1-15 Haziran tarihleri arasında toplamda 2 bin 416 firma açılış yapmıştır. Eğer tarihlerde geriye dönersek 12-31 Mayıs’ta kurulan firmaların sayısı bin 563 civarında olduğunu görebiliriz. Böylece yeni normaline giriş yapan Türkiye’de firma kuruluşları yüzde 54 artış yaşadı.

Firmaların imalatına ilişkin kapasite rapor talebinde ise bu dönem yüzde 120 artış görülmüş ve artış sayesinde bu rakam 286’ya yükselmiştir. Dış ticaret belgelerine dönersek eğer, bu artışın devam edeceği, verilen belge sayısının 100 bine yaklaşmasından görülmektedir. Ayrıca faaliyet belgesindeki talep 26 bini geçti.

İTO Başkanı son verilerle ilgili yorumda bulundu

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yapılan araştırmada yeni normalin sadece 11 iş gününe denk geldiğinden bahsediyor. Mayısın ilk 2 haftasını kapsayan raporda yaşanan resmî tatilleri çıkardığımızda sadece 12-31 Mayıs tarihleri arasındaki 11 gün iş gününe denk gelinmekte. Yapılan araştırmalarda verilerin sadece 11 iş gününü tamamladığı görülmektedir. Ayrıca ekonominin hayat bulduğu birçok küçük işletmenin yeniden faaliyet hayatına geçtiğinden bahseden Avdagiç; ortaya çıkan araştırma sonucunun yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerin geride bırakıldığından söz ediyor. Yeni normalle birlikte oluşan bu yükselişin geçici olmadığı ve bundan sonraki süreçte de artarak devam edeceği öngörülebilir. Bu nedenle pandemiden geriye kalan süreci yeniden değerlendireceklerini dile getiren İTO Başkanı, döneme ilişkin mesafe, maske ve temizlik üçlüsüyle mücadele etmek adına daha çok üretim hayatında yer alacaklarını söyledi.

BDDK verileri yaşanan yükselişi destekliyor

Avdagiç, yapılan son araştırmada özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinin bu yükselişi desteklediğinden söz etti. Tüketici kredilerinin 5 Haziran’ı karşılayan haftada 3.8 milyar TL artış yaşadığını belirten Avdagiç; bir haftalık kısa süreçte 685 milyon liralık konut kredisi, 108 milyon liralık taşıt kredisi ve 3 milyar liralık tüketici kredisi kullanıldı. Bunun hükümet aracılığıyla başarıldığı ve kredi sayesinde sektörlerin desteklendiği açıkça görülmekte. Konut ve taşıt başta olmak üzere taleplerde yaşanan artış gayet memnuniyet verici olmuştur.