Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türkiye, yurtdışı müteahhitlikte dünya üçüncüsü oldu

TMB Başkanı Erdal Eren , Türk müteahhitlerin yurtdışındaki başarılarını tekrar gösterdiklerini ifade etti. Ayrıca “Gün geçtikçe salgın olağanüstü koşullara karşın bu senede ENR listesinde ilk üçte bulunmayı başardık. Bu başarı, ülkemize daha güzel zamanlar için güç verecektir” dedi. Uluslararası inşaat sektörü dergisi olan ENR’ın, bütün dünyada ekonomi çevreleri tarafından çokça takip edilen, müteahhitlerin geçen sene ülkeleri dışındaki etkinliklerinden elde ettikleri gelirleri baz alarak yayımladığı “Dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi” 2021 yılı listesi açıklanmıştır. Türkiye, uluslararası inşaat sektöründe salgının etkisiyle geçen yılda %11,1’lik daralmaya karşın listede 40 şirketle bulundu.

Global inşaat sektöründeki en büyük senelik daralma

ENR, listenin bulunduğu “Toparlanamaya Giden Yolu Açmak” başlıklı haber yazısında, listenin zirvesindeki şirketlerin dahi zorluklarını engelleyemediği Covid-19 salgınınla tanıştığımız 2020 yılında, küresel inşaat sektörünün geçen seneki 473,1 milyar Dolar düzeyindeki %11’lik daralmayla 420,4 milyar Dolara düştüğünü belirtti. Sektörde yaşanan düşüşün 2003 yılından bugüne yaşananların en büyüğü olduğuna da dikkat çekti. Bültende, salgınla geçen senelerin sonrasında birçok müteahhitlik şirketinin faaliyetlerini daha esnek hale getirdikleri söyledi. Dünya ekonomisinde gelişmeye yönelik istekleri doğrultusunda dünya inşaat sektöründe oluşabilecek avantajlara da işaret edilirken, ekonomiler kendine gelirken altyapı yatırımlarının sektörü destekleyebileceğiniz, fakat uluslararası müteahhitlerin bazılarına risklerin hala engel oluşturduğuna dikkat çekti.

Listenin ilk 100’ünde 7 Türk Firması var

Firmaların 2020 uluslararası proje maliyetlerine göre listedeki 250 şirketten olan Türk müteahhitlerinin sayısı 40’a yükseldi. ENR listesinde, virüsün arkasında daralan uluslararası müteahhitlik sektöründe, Türkiye’nin şirket sayısıyla on yılı gecik süredir Çin’in sonrasında koruduğu 2.’liğe ABD’nin 41 şirketle yükseldiği dikkat çekti. Uluslararası proje maliyetlerine göre 2021 yılı listesinde 100 firma arasında yer alan Türk müteahhitlerin sayısı 7’ye yükseldi. Bir Türk müteahhitlik şirketi ilk 30 uluslararası müteahhitlik şirketi arasında yer aldı. Türk şirketlerinin elde ettikleri 18,3 milyar Dolar gelirle Türkiye, küresel sektörde %4,4 payla listede 8.oldu. Ayrıca Türk şirketlerinin etkinlikleri Rusya’nın da dahil edildiği Avrupa ve sonrasında Orta Doğu kısmında yoğunlaştı.

TMB Başkanı M. Erdal Eren: “Global başarılarımız, ekonomimiz için önemli bir kaynak oluşturmaktadır.”

ENR 250 listesi hakkında ifadelerini belirten TMB Başkanı Erdal Eren , şunları söyledi: “Bir defa daha müteahhitlik şirketlerimizin ve teknik müşavirlerimizin yurtdışındaki başarılarının, ENR dergisi tarafından tescil edilmesini kutluyoruz. Listede, bu sene 40 şirketimiz bulunmaktadır. Gün geçtikçe zorlaşan rekabet koşulları, 2020’den başlayarak olağanüstü koşullara karşın şirketlerimizin başarısı oldukça önemlidir. Şirketlerimizi bu performansları doğrultusunda ülkemiz, Çin ve ABD’nin sonrasında dünya sıralamasında 3. Olmuştur.”

Erdal Eren : “Uzun zamandır elimizde bulunan dünya 2.’liğini bir şirket farkla bu sene ABD’ye ödünç verdik. Listede bulunan 40 şirketimizin 34 tanesinin birliğimiz üyesi olması bizi gururlandırmaktadır. TMB olarak kendimizi yurtdışı müteahhitlik hizmetlerimizin merkezi olarak görmekteyiz. Nitelik birliğimiz üyesi 120 şirket, Türk müteahhitlerin yurtdışında üstlendikleri projelerin %90’ını temsil etmektedir. Ayrıca birliğimiz üyeliği neredeyse bütün ülkelerde bir referans kabul edilmektedir. ”

Erdal Eren : “Bu bağlamda, uluslararası projeler geliştirmek için yurtdışına açılmayı amaçlayan meslektaşlarımızı birliğimizde görmeye davet ediyoruz. Türk müteahhitler, bütün dünyada işleriniz hızlı, kaliteli ve güvenilir yapmalarıyla tanınmaktadır. Yaşanan zor sürece karşın, müteahhitlerimizin olumlu görünüşü sayesinde hedeflerimizi başarmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönem için dünya ekonomisinde toparlanmayı destekleyecek altyapı projelerinin yapılacak olması bizi umutlandıracaktadır. Bu sebeple salgından önce ortaya koyduğumuz yurtdışında 20 milyar Dolarlık projeye erişme hedefimiz sürmektedir. Orta vadede ise yurtdışında yıllık 50 milyar dolarlık proje yapmayı hedefliyoruz. Müteahhitlerimiz ve müşavirlerimizin uluslararası başarıları, hizmet ve mal ihracatımızda da yükselişle ekonomimize daha fazla döviz sağlaması ve Türk işgücüne daha çok katılım olanağı yaratılması anlamına gelmektedir. Global başarılarımız, ekonomimiz adına önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Ayrıca bu başarının, ülkemize daha güzel güler için güç vermesini diliyoruz.” Dedi.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version