Kategoriler
Proje Haberleri

Türkiye’de amortisman süresi geriledi

Hürriyet Emlak‘ın Endeksa.com ile ortaklaşa hazırladığı ve geçtiğimiz yılın son çeyreğine ilişkin raporda, bir önceki dönemde 18 yıl olan amortisman süresi 17 yıla geriledi. 

4. Çeyrek Kira Endeksi sonuçlarına göre 2019 yılının son dönemine göre İstanbul’da metrekare başına metrekare başına ortalama kira 15 lira, ortalama kira bin 503 lira olarak tespit edilirken yatırımın dönüş süresi yaklaşık 22 yıl olarak belirlendi.

Göstergelere göre ülke genelindeki amortisman süresinin en kısa olduğu daire tipleri 1 oda ve 1 salon olarak kayda geçti. Geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinin sonundan itibaren 1 oda ve 1 salon tipindeki konutların amortisman süresi ortalama olarak 16 yıl olarak kayda geçerken 2 oda ve 1 salon daire tiplerinde geri dönüş süresi ortalama olarak 18 yıl olarak belirlendi. Verilere göre 3 oda ve 1 salon ile 4 oda ve 1 salon tipindeki dairelerin dönüş süresi, ortalama, 20 yıl olarak kayda geçti.

İllerin ortalama amortisman süresi

Öte yandan il bazındaki verilere göre geri dönüş süresinin en kısa olduğu iller Ağrı ve Kars olarak belirlendi. Bu illerde amortisman süresinin 13 yıl olduğu tespit edildi. Buna göre; Ağrı’da 132 metrekare büyüklüğündeki birim başı kirası 7 lira olan konutun geri dönüş süresi ortalama 13 yıl, Kars’ta 97 metrekare büyüklüğündeki birim başı kirası 8 lira olan dairenin geri dönüş süresi ortalama 13 yıl olarak kayda geçirilirdi.

Hakkâri’de 122,5 metrekare büyüklüğündeki birim başı kirası 6 lira olan evin geri dönüş süresi ortalama 14 yıl, Kilis’te 106 metrekare büyüklüğündeki birim başı kirası
9 lira olan dairenin geri dönüş süresi ortalama 14 yıl olarak belirtildi. Ortalama büyüklüğü 130 metrekare ve metrekare birimi başına değeri 11 lira olan Gaziantep’teki bir evin geri dönüş süresinin ortalama 15 yıl olduğu belirlendi.

İstatistiklere göre kiralık ev arayanların yüzde 57’sini kadınlar oluştururken 25 yaş ile 34 yaş aralığında bulunan kesimin 2019 yılının dördüncü çeyrek döneminde yüzde 16’sını oluşturdu.