Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye’de konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 29.7 oldu

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt önemli açıklamalarda bulunmuştur. Öğüt, yazlık bölgelerdeki müstakil konutlara, daha büyük, balkonlu ve hatta bahçe katı gibi konut tiplerine olan talebin arttığını belirtmiştir. Ayrıca “Geçen yıl, Haziranda yapılan cazip konut kredisi kampanyası da konut satış fiyatlarının yükselmesine neden olmuştur. Endeksa verilerine göre; Türkiye’de konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 29,7 olmuştur. Ayrıca kira fiyatlarındaki değer artışı ise yüzde 16,7 olmuştur. Konut satış fiyatlarını etkileyen bir diğer önemli etken ise yeni konut üretiminin yavaşlamasıdır. Yeni konut üretim maliyetlerinin yükselmesiyle üretim yavaşladı ve stok düşmüştür. Böylece fiyatlarda artış yaşanmıştır. 2017 yılında 1.405.447 adet daire için yapı ruhsatı verilmiştir. 2018’de yüzde 52,4 düşüşle 669.165 adet yapı ruhsatı verilmiştir. Ayrıca 2019’da ise tekrar yüzde 51,4 düşüşle 324.997 adet yapı ruhsatı verilmiştir. 2021’in ilk üç ayında ruhsat adedi artmaya başlamıştır. Böylece ilk üç ayda belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının daire sayısı 2020’ye oranla yüzde 105,6 artmıştır.” açıklamalarında bulunmuştur.

“Üretimin durgunlaşmasıyla talep ikinci el konutlara yönelmiştir”

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, yeni konut üretiminin durgunlaşmasıyla konut satışlarında talebin ikinci el konutlara yöneldiğine de değinmiştir. Ayrıca Öğüt,  “İkinci el konut satışları 2021’deki toplam satışların yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Geçen yıl aynı dönem ile karşılaştırıldığında toplam konut satışları yüzde 2 artmıştır. İkinci el konut satışları ise yüzde 5 artmıştır. Stok problem, artan maliyetler ve artan talep etkisiyle konut değer artışı ise devam etmektedir. Oran düşse de artışın devam edeceğini öngörmekteyiz. İl bazında bakıldığında ise satış fiyatlarında en fazla artışın Aydın ve Muğla’da olduğu görülmektedir.

Endeksa verilerine göre; Aydın’da konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 54,5 oranındadır. Muğla’da ise yüzde 51,3 oranındadır. Muğla aynı zamanda ortalama konut metrekare satış fiyatı en yüksek olan şehir durumundadır. Muğla genelinde ortalama metrekare satış fiyatı 9.280 TL’dir. Aydın’da ise 5.000 TL’dir. Kiralara bakıldığında ise Muğla’da konut kiralarındaki yıllık değer atışının yüzde 89,2 olduğu görülmektedir. Ayrıca ortalama metrekare kira 43,8 TL’dir. Konut satış fiyatlarında Aydın ve Muğla’yı yüzde 41,22 ile Tunceli takip etmektedir. Yüzde 41,14 ile Ardahan, yüzde 40,78 ile Antalya ve yüzde 40,29 ile Batman takip etmektedir.” şeklinde açıklamıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version