Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancıların artık bir rehberi var

Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancılara yeni yollar gösteren İTO, 6 dilde hazırladığı Mülk Edinme Rehberini tanıttı. ‘Home Turkey Home’ sloganıyla dijital bir platform için yola çıktıklarını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, gayrimenkul satışındaki kazancın 2023’te 15 milyar doların üzerine çıkmasını planladıklarını söyledi. Yabancı yatırımcılara gayrimenkul sektörünün ve yatırım süreçlerinin anlatıldığı rehber, İstanbul’da öne çıkmaya devam ediyor.

Türkiye’de yatırım yapmak isteyenlere özel rehber

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye’den yatırım yapmak isteyen yabancıların isteklerine yanıt veriyor. Yatırımda değeri arttırmak ve gayrimenkul sektörünü yeniden odak noktası haline getirmek isteyen İTO’dan yapılan bu girişim beğeni toplandı. İTO Başkanı Şekib Andagiç, Mülk Edinme Rehberi (Property Buying Guide: İstanbul) ismiyle yayınlanan rehberin 6 dile sahip olduğu bilgisini verdi. Rehberin ilerleyen süreçteki katkısı ise; 6 milyar dolar olan gayrimenkul satışlarının 2023 yılında 15 milyar doların üzerine çıkması olacak. Online toplantı aracılığıyla tanıtımı yapılan rehberin amacını aktaran Andagiç, “Türkiye’deki gayrimenkul fırsatları, yabancı yatırımcılara doğru ve anlaşılabilir bir şekilde aktarılacak” dedi. Gayrimenkul Yurt Dışı Derneği (GİGDER) tarafından harcanan emeklerin sonucunda hazırlanan rehberde kullanılan 6 dil şöyledir: İngilizce, Arapça, Fransızca, Çince, Rusça ve Farsça.

Yabancılar pandemi dinlemiyor

Andagiç, ocak-kasım döneminde Türkiye genelindeki konut satışının 1 milyon 393’ü bulduğunu belirtti. Bu rakamın 11 aylık süreçte elde edildiği, geçtiğimiz yıl toplam konut satışı olan 1 milyon 349 bini geride bıraktığı görüldü. Salgın hastalık tehlikesine karşı, ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam eden gayrimenkul sektörü satışlarını devam ettirdi. Bu esnada Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancılar, özellikle vatandaşlık hakkı nedeniyle ilgilerini daha da yükseltmiştir. 2019 yılında 45 bin 483 konut satışıyla öne çıkan yabancı yatırımcılar, bu yıl yalnızca 11 aylık süreçte 36 bin 385 konut satın aldı. Piyasa bazında diğer ülkeleri geride bırakmaya devam eden Türkiye, hâlâ gerekli ilgiyi üzerine çekiyor denilebilir.

Hedef kazanç 15 milyar doları aştı

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, toplantıda konuşan isimlerden birisi oldu. Türkiye’de yatırım yapan yabancıların toplamda 6 milyar dolar satış rakamına sahip olduğunu aktaran Akbal, 2023 yılı hedeflerini büyüttüklerinden bahsetti. Hedeflenen 15 milyar dolarlık satış, İTO önderliğinde dernek tarafından düzenlenen Mülk Edinme Rehberi sayesinde gerçekleşecek. İTO ile gayrimenkul pazarında yurt dışı alıcı ve yatırımcılar ile buluşmaya devam etmesi beklenen GİGDER; sektörü A’dan Z’ye yabancı yatırımcılara anlatmak için dijital platform projesini hayata geçirdi. ‘Home Turkey Home’ sloganı altında sunulan projede ilk adım 6 dil üzerinden düzenlenen rehber aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Konuşmasının sonunda Akbal, “Faaliyet hayatına başladığı günden bu yana yurt dışından yatırımcı çekmeye devam eden dernek; 100 gayrimenkul satışından 20’sini üyeleri aracılığıyla tamamladı. Gelecek 10 yıl için şimdiden plan oluşturuyoruz. Doğru ve etkin bir tanıtımın sonrasında, Türkiye’nin uluslararası düzeyde ilk 5 pazar arasına girmesi hedeflenmiştir” dedi.

184 ülke vatandaşı konut satın aldı

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş ise, “Mütekabiliyet Yasası’nın devreye girmesiyle 184 ülkenin vatandaşı Türkiye’den taşınmaz satın aldı” açıklamasında bulundu. Ekonomik boyutlu kazancın giderek artmaya başladığı süreçte ülkeye önemli bir döviz girdisi sağlanmıştır. Yasanın öncesinde 54 bin 627 adedi bulan kişi sayısı taşınmaz elde etmiş; yasadan sonra bu rakam 234 bin 7 kişiye yükselmiştir. Özellikle karşılıklılık ilkesinin kaldırılması pek çok yabancı yatırımcıyı gayrimenkul yatırımı için ülkeye çekmeye devam ediyor. Taleplerin her kıta ve çeşitli ülkelerden geldiğini söyleyen Demirtaş, vatandaşlık hakkının verilmesinin de artışa neden olduğunu açıkladı.

Benzer haberlere göz atmak için için tıklayınız.

Exit mobile version