Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkiye’den konut satın alan yabancıların sayısında artış var

Türkiye’den konut alan yabancı yatırımcıların sayısı artmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son 5 yıl içinde yabancılara konut satışı 127 binin üstüne çıktı.

Türkiye’den konut isteği artış gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aylık olarak paylaştığı verilerde geçtiğimiz Eylül ayını ele aldı. Yoğun araştırmaların sonucunda oluşturulan veriler, Eylül ayında 136 bin 744 konuttan 2 bin 645’inin yabancıya satıldığını gözler önüne seriyor. Türkiye’den konut alma isteğinin her yıl katlanarak arttığı tabloda geçtiğimiz yıl toplam satış miktarı 45 bini buldu. Son 5 yıllık verilerde ise toplamda 127 bini geçkin konutun yabancıya gittiği görülmektedir. Çoğu kesimin gayrimenkul sektörüyle oluşan satışlardan rahatsız olduğu süreçte, özellikle vatan topraklarının kaybı olarak nitelendirilen satış girişimlerinin sonuçları ne olacak henüz bir bilgi yok.

Oluşan tepkiler dikkat çekici

İnşaat sektörünün son iki yılının belirsizlik içinde geçmesine rağmen sektör öncüleri olumlu görüşlerini korumuştu. Konut üreticilerinin yeni projelere imza atmaktan kaçındığı yıllarda, müteahhitlerin çoğunluğu maliyet artışının sonucuna bağlı olarak sektörden geri çekilmiştir. Satışlarda yaşanan azalmalarla birlikte 2020’de küresel çapta hızla yayılan salgın hastalığın etkisi belirsizliği yeniden hissettirdi. Olumsuzluğun sürmesi durumunda pek çok firmanın kalıcı olarak sektörden el çektiğini duyurmasının ardından piyasayı hareketlendirecek girişim hükümet aracılığıyla gelmiştir.

Kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faizli kredi kampanyaları inşaat ve gayrimenkul sektörünün üzerine düşen kara bulutları yok etme girişimi olarak görüldü. Ancak durumun kesin olarak düzelebilmesi için yönünü yabancı yatırımcılara dönen sektör çalışanları satış istatistiklerini arttırdı. Türkiye’den konut satın alan yabancıların sayısında 1.5 milyon adet geçildi. Ancak dış piyasadaki etkisini korumak isteyen hükümetin ortaya attığı çözüm önerilerinin dışa yönelik olması son dönemlerde tepkilere neden oluyor. 2018’de geliştirilen ve uygulamaya koyulan ‘konut satın al, vatandaşlık kazan’ sistemi ise yine Türk vatandaşlarını öfkelendirdi.

Avrupa’da konut sahibi olmak zorlaştırıldı

Batıda yabancı vatandaşların konut satın almasındaki en büyük engel yine sistemden kaynaklanıyor. Geliştirilen zorunlu protokoller alıcıları tabiri caizse elekten geçirmektedir. Katı uygulamalarıyla bilinen bir diğer ülke ise Amerika’dır. Ekstra vergiler ve yabancı alıcılara koyduğu özel şartlar yine prosedürleri aşamıyor. Fakat satın almadaki en büyük zorluk Çin, Rusya ve İsrail’de görülmektedir.