Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türkiye’nin risk primi düştü… Döviz kurları düşüş eğiliminde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından verilen politika faizi kararı, piyasaların beklentisiyle aynı oldu. Karardan önce 7,70 seviyesinde olan dolar/TL, 7,54 seviyelerine geriledi. Lira karşısındaki ABD doları, 7,54 seviyesinden günü sonlandırdı. Dolar endeksi, zayıf seyrediyor.

Karardan önce 9,13 seviyesinde olan avro/TL, 8,98 seviyesine indi. EURTRY paritesi, serbest piyasadaki işlem gününü 8,97 seviyesinden sonlandırdı. Karardan önce 10 lira 22 kuruş seviyelerinde bulunan İngiliz sterlini ise kapanışta 10 lira 2 kuruşta işlem gördü.

Döviz kurları, dünkü kapanışlarının üstünde seyrediyor.

Merkez Bankaları piyasaların gündeminde

Bugün ABD Merkez Bankası (FED)’nın bölgesel başkanlarının ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı’nın konuşmaları, küresel piyasaların gündeminde. ABD Hazine Bakanı ve FED Başkanı arasındaki anlaşmazlık da piyasaların izlediği unsurlardan biriyken risk iştahında belirgin bir bozulma görülmüyor.

Uzmanlar, piyasalardaki iyimser havanın sürdüğünü belirtirken Ziraat Yatırım, dolar endeksindeki zayıflığın sürdüğünü kaydetti. Ziraat, “ABD seçimlerinin geride kalması ve aşı ile ilgili gelişmeler” gelişmekte olan ülkelerin para varlıklarına olumlu algı oluşturduğuna yönelik izlenimlerinin olduğuna işaret etti. Ziraat Yatırım, “Bu ortamda, dün TCMB’nin beklentiler doğrultusunda faiz artırımı yapması ve
sadeleşmeye gitmesi TL’nin ön plana çıkmasını sağlayabilir.” değerlendirmelerinde bulundu.

 Risk priminde sert düşüş

Geçtiğimiz aylarda 600 seviyesine yaklaşan Türkiye’nin 5 yıllık CDS, son zamanlarda düşmeye başladı. Ziraat Yatırım, Türkiye’nin risk priminin 20 baz puan iyileşerek 373 baz puana kadar gerilediğini söyledi. Saat 12.48’den itibaren lira karşısındaki ABD doları, dünkü kapanışının yüzde 0,23 üstünde, 7 lira 56 kuruş, satış fiyatıyla işlem görüyor.

Kapanışına göre yüzde 0,18 artıda bulunan avro kuru, 8 lira 98 kuruşta bulunuyor. İngiliz sterlini ise aynı dakikadan itibaren yüzde 0,38 oranında artışla 10 lira 6 kuruştan alınıp satılıyor.

Dolarda destek 7,55 TL

Risk primindeki düşüşle birlikte dolar/TL‘nin 7,65 seviyesinin altında kalabileceğini belirten Ziraat Yatırım, 7,50 ve 7,40 seviyelerinin destek olduğunu kaydetti.