Kategoriler
Ekonomi Gündem

Türkiye’nin uçan arabası Cezeri 15 yıl içinde tamamlanacak

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz yılın eylül ayında sergilenen Türkiye’nin uçan arabası Cezeri girişimi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, bugün yapılan girişimler sayesinde, ileride, Türkiye’nin uçan arabalarda lider konumda olacağını bildirdi.

Radyo D’nin mikrofonuna konuşan Başkan Bayraktar “Bugünden on beş yıl sonraki oyunlar kuruluyor. Bugün adım atanlar gelecekte lider olacaktır. Uçan arabalarda liderler arasına gireriz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin arabası Cezeri, geçtiğimiz yılın eylül ayında düzenlenen Teknofest’te görücüye çıkmıştı.

Millî ve özgün

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, uçan otomobilin 15 yılın ardından faaliyete geçebileceğini dile getirdi. Bayraktar, projenin özgünlüğüne dikkat çekerek uçan araba projesinin Türkiye’yi sahada ön planlara çıkaracağını ve ülkenin refah seviyesini artıracağını kaydetti.

Heyet Başkanı Bayraktar, “Bundan 15 yılın sonrasının oyunu bugünden kuruluyor. Bugün, bu alanda çalışanlar, yarının üreticileri olacaklar. O gün üretmeye başlayanların ise oyuncu olmaları mümkün değil. Ancak alt yüklenici olabilirler. Bütün dünyada bu böyle. Millî teknoloji hamlesinde de hep bunu vurguluyoruz. Muhakkak, ne yapıyorsanız, millî ve özgün olsun. Bir kere fikir size ait olsun. Hayalini kurmadan başlasın, ardından, araştırma, geliştirme ve son adım olarak üretilmeye gidilsin. Bu olmazsa sadece üretimle, bu dünyada, ne bağımsız olabiliriz ne de müreffeh olmak mümkün.” açıklamalarında bulundu.

Adım adım geliştirilecek

Uçan araba projesi için 50’ye yakın prototip üretildiğini aktaran Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, bunların bir kısmının uçmayı başardığını söyleyerek teknolojinin geliştirilmeye ihtiyacının olduğunu dile getirdi. Araçların adım adım geliştirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, itme ve kalkma teknolojisi, koordinasyon gibi özelliklerin 10 ya da 15 yıl içerisinde geliştirileceğini kaydetti.

Bayraktar, söyle konuştu:

“…çalıştığınız konular bitmiş konular değil, geleceğin yarışları olması lazım. Otomotivdeki en büyük devrim biliyorsunuz elektrikli ve akıllı arabalar. Bundan sonraki adımın da uçan araba olacağı görülüyor. Ve 50’ye yakın prototip var. Bunlardan bir kısmı uçmayı başardı. Tabii bunlar hemen yollara inmeyecekler. Araçlar, öncelikle, kırsal alanlarda uçacak. Ardından adım adım hayatımıza girecek. Biz istiyoruz ki ülkemiz bu konuda, ciddi oyunculardan bir tanesi olsun. Kendi markası olsun. İnşallah o da olacak.”