Kategoriler
Emlak Haberleri

Türkler konut yatırımlarında ilgiyi Baltimore kentine verdi

Türkler ABD’nin Baltimore kentinden konut satın almaya devam ediyor. Property Invest USA şirketinin kurucusu Cengiz Bayırlı, geçtiğimiz haziran ayında 80 ila 90 adet konutun yüzde 35’ini Türklere sattıklarından bahsetti.

Türkler yatırımda sınırları aştı

Emlak sektöründe önemli faaliyetlere imza atan Property Invest USA şirketi, ABD’nin Baltimore kentinde konut satışlarını sürdürüyor. Kurucu Cengiz Bayırlı, “Haziran ayında başlayan yoğun ilgiyle birlikte satılan konutların yüzde 35’ini Türkler satın aldı.” dedi.

Dünyada büyük etki yaratan Covid-19 salgın hastalığının sektörler üzerindeki değişimleri devam ediyor. Dengelerin tamamen yenilenmesinin ardından tüketicilerin konut arayışlarındaki tercih seçenekleri de değişti. International Realtors Group ve aynı zamanda Property Invest USA şirketinin kurucusu olan Cengiz Bayırlı ve ortağı Giovanna Guzman ile İstanbul’da bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda, pandemi döneminin sektör üzerine getirmiş olduğu etkilerle birlikte konut satışları üzerindeki değişimler ele alınmıştır. Kira garantisi veren yatırımlık konutlara ilişkin önemli bilgiler vermekten çekinmeyen ortaklar, gelişmelerin altını çizdi.

Evler 80 bin dolardan başlıyor

Amerika’nın doğu kıyısında bir liman kenti olarak bilinen Baltimore’a yatırım yapmaya devam eden Bayırlı, ilgi artışından epey memnun. Yatırım amacıyla hareket edenlerin kira garantili konut satın alımlarında öne çıktığı görülüyor. Bu süreçte yıl itibariyle Meksika, Brezilya ve Türkiye’den önemli yatırımcıların kente geldiği ve ABD’nin Maryland eyaletindeki Baltimore şehrine yatırım yaptıkları belirtildi. Satıştaki konutların kira garantisi verdiğinden söz eden Cengiz Bayırlı, 3 yıl sonra geri alma garantisinin de bulunduğuna dikkat çekiyor. Fiyatların 80 bin dolardan başladığı konutlar, 100 bin dolara kakar yükselmektedir. Evlerin tamamen kendine özgü bir yapısı bulunmakla birlikte, 2 veya 3 kat arasında değişiyor. Ayrıca alıcılar için kendine ait minik bahçeleri unutulmadı ve kiracıların Amerikan hükümeti tarafından garantisi verildi.

Evler değerinin altında satıldı

Baltimore’da yaptıkları yatırımlarla isimlerinden sıkça söz ettirmeyi başaran ortaklar, evleri bu amaç doğrultusunda sattıklarını söyledi. Bayırlı, bu evlerin bankalardan ve avukatlık ofislerinden vergisi ödenmediği için çok daha ucuza geldiğinden söz ediyor. Yatırımcılar isteğe göre piyasa değerinden en az yüzde 15-20 altına satın alabilmektedir. Bayırlı, bu nedenle garanti verdiklerinin altını çizdi.

Gider ve vergilerin düşmesiyle birlikte senelik kazanç yüzde 10 ila 12 arasında değişmektedir. Yatırımcılar yalnızca gelir vergisi ödeyerek fazla bir harcama yapmak zorunda kalmıyor. Haziran ayında 90 adet ev sattıklarını belirten Bayırlı, yüzde 35’ini Türklere sattıklarının yeniden hatırlattı. Bazı yatırımcıların başka ülkelerden 1 milyon dolarlık değerde dükkanlarını sattıkları ve firma bünyesinden en az 10 ev aldıklarından söz edildi. Pandemi sürecinin sektörde yeniden belirlediği tercihler özellikle ortaklara yarar sağladı. Yatırımcıların Amerika’da 8 ila 10 yıl arasında kazanç sağlaması da burada alım sürecini hızlandırıyor.

Evden çıkmadan konut satın almak

Amerika’dan ev satın almak isteyenlere Amerikan vizesi gerekmiyor. Bayırlı, pasaportta yer alan bilgiler sayesinde avukatların kontrat hazırlıkları yaptığından bahsetti. Kontrat e-posta yoluyla yatırımcıya ulaşınca, müşteriye yalnızca elektronik ortamda imza atmak kalıyor. Evin değerinde 100 bin dolarlık bir fiyat biçildiyse bunun yüzde 50 kadarı tapu dairesinin hesabına gitmekte. Tapu dairesine teslim edilen para müşterinin yatırımından sonra yeniden şirketin hesabına geçiyor. Ödenen miktarla birlikte tapunun üzerindeki isim yine yatırımcının olmakta. Bu sistem sayesinde 10 ülkeden yabancı yatırımcılarla sıklıkla iletişim halinde kaldıklarını aktaran Bayırlı, evleri 3 gün içinde sattıklarını belirtti. Son olarak; önümüzdeki 6 aylık süreçte, öngörü olarak aylık 120 ila 130 konut satışı gerçekleştirilecek. 80 bin dolardan başlayan evin kirası ise 900 dolar ile bin dolar arasında değişecektir.

Kampanyalara göz atmak için tıklayınız.