Kategoriler
Gündem SonDakika

Türksat 5A için SpaceX ile anlaşıldı: Falcon 9 roketiyle fırlatılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A uydusunun Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX firması tarafından üretilen Falcon 9 roketiyle uzaya gönderileceğini duyurdu.

Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Güney Afrika’yı kapsama alanına alacak uydu, 30 Kasım’da Dünya’dan ayrılacak.

“Gökyüzündeki dengeleri değiştiriyoruz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, sosyal medya üzerinden “Gökyüzünde dengeleri değiştiriyoruz! Türkiye’mizin karada, havada, denizde sahip olduğu büyük vizyonu uzaya taşıyoruz. Türkiye, Ortadoğu, Avrupa, Kuzey ve Güney Afrika’yı kuşatan bir kapsama alanına sahip #TURKSAT5A’yı 30 Kasımda SpaceX Falcon 9 ile uzaya gönderiyoruz.” duyurusunda bulundu.

Türksat 5A ekimde teslim alınacak

Kennedy Uzay Merkezi’nin alanı Canaveral Burnu’ndan fırlatılacak Türksat 5A iletişim uydusunun üretimi Fransa’daki Airbus Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi’nde yapılırken Bakan Karaismailoğlu, uydunun 2 Ekim’de teslim alacaklarını bildirdi.

Türksat 5A adlı haberleşme uydusunun 15 yıl boyunca görev yapması bekleniyor.

Ulaştırma ve Altyapanı Bakanı konuyla ilgili olarak “Türksat 5A haberleşme uydumuzu 2 Ekim’de teslim alacağız. Uydumuz 30 Kasım’da uzaya fırlatılacak. Çalışmaları devam ediyor. Peşinden 5B gelecek. Orada da sürprizlerimiz var. Onla ilgili de açıklama yapacağız.” sözlerini kaydetti.

TEKNOFEST kapsamında Tuz Gölü’nde düzenlenen TÜRKSAT Model Uydu Yarışması’na katılan Adil Karasmailoğlu, söz konusu yarışmanın 5 takım içerisinde 18 kişiyle başladığını, bugünse yarışmadaki takım sayısının 149 takım içerisinde 900 kişiye çıktığını dile getirdi. Karaismailoğlu “Bu bizim için büyük bir başarı. İnşallah TÜRKSAT’ın desteğiyle bu daha da büyüyecek. Gençlerimizle birlikte ve yanlarında olacağız, onları destekleyeceğiz.” diye konuştu.