Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Ülke genelinde kira endeksi düşüş gösterdi

Hürriyet Emlak‘ın Endeksa.com ortaklığıyla hazırladığı 2019 yılına ilişkin 4. Çeyrek Kira Endeksi açıklandı.

Önceki çeyrek dönemde Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’da  metrekare başına ortalama birim kiranın 15 lira olduğu tespit edilirken kiraların ortalamasıysa bin 503 lira olarak kayda geçti. Söz konusu dönemde yatırımın geri dönüş süresinin ortalaması is yaklaşık 22 yıl olduğu tespit edildi.

Buna göre; ülke genelindeki kira endeksi geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 0,64 puan düşerken 2019 yılının genelinde ise 8,86 puan indi. Ülke genelindeki kiraların ortalaması bin 286 liraya düşerken 2019 yılının son çeyreğinde 18 yıl olarak kayda geçen amortisman süresi, 17 yıla düştü. 

Endekste ekonomideki canlanmayla beraber ilerideki altı ayda ülke genelinde 0,9 puan seviyesinde artış öngörülüyor. İstanbul da dahil olmak üzere ülke genelinde azalış gösteren kira endeksi Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da arttı. Beş metropol şehrinde artış gösteren endeks verilerine göre en fazla yükseliş Antalya’da görüldü. Antalya’da kira endeksi, bir önceki çeyrek döneme göre 13,51 puan seviyesinde artış gözlemlendi.

En yüksek kira 1+1 konut tiplerinde

Ülke genelinde metrekare başına kira bedelinin ortalaması 12 liraya düşerken, kira bedelinin ortalaması bin 286 liraya indi. Metrekare birimi başına kira fiyatının en yüksek olduğu konut tipleri ise 1 oda ve 1 salon daireler oldu. Bu daire tiplerine ilişkin geri dönüş süresinin ortalamasının diğer daire tiplerinin ortalamasından kısa olduğu tespit edildi.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğine ilişkin göstergelere göre 1 oda ve 1 salon daire tiplerinin ortalama geri dönüş süresi ortalama 16 yıl; bu ortalama 2 oda ve 1 salon daire tiplerinde 18 yıl, 3 oda ve 1 salon ile 4 oda ve 1 salon daire tiplerinde ise 20 yıl olarak kayda geçti.

Daire tiplerine göre konut fiyat endeksi

4. Çeyrek Kira Endeksi‘nin ortalama rakamlarına göre 65 metrekare büyüklüğünde alana sahip 1+1 konut tipinin metrekare başına kirası 16 lirayken geri dönüş süresi 16 yıl; 95 metrekare büyüklüğünde alana sahip 2+1 konut tipinin metrekare başına kirası 12 lirayken geri dönüş süresi 18 yıl; 135 metrekare büyüklüğünde alana sahip 3+1 konut tipinin metrekare başına kira bedeli 9 lirayken geri dönüş süresi 20 yıl; 193 metrekare büyüklüğündeki 4+1 konut tipinin kira bedeli 11 lirayken geri dönüş süresi 20 yıl olarak kayda geçti.