Kategoriler
Emlak Haberleri

Uluslararası konut alıcılarının artışı sektör öncüleri tarafından yorumlandı

Uluslararası konut alıcılarının Türkiye’yi ziyaret edemediği yılın ilk çeyrek dönemleri piyasadaki durgunluk verilere yansımıştı. Ancak ağustos ayında artışa geçtiği belirlenen satış değerleri için sektör öncüleri görüşlerini yeniden birleştirmiştir. Aralarında GİGDER, KONUTDER, Helmann Yapı, Özyurtlar Holding, Akkuş Group, Bahaş Holding ve İnsay Yapı’nın üst düzey yöneticilerinin bulunduğu açıklamalar, sektör gelişimlerini yakından takip etmemize olanak tanıyor.

“Uluslararası konut alıcıları son çeyrekte artışa geçebilir”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2020 verilerini piyasaya sundu. Yabancıların sıklıkla İstanbul’u tercih ettiği listede; Antalya, Ankara, Bursa ve Yalova satış sıralamasında yer edindi. Konut satın alanlarda en fazla Iraklılar 900 adet ile birinciliği elde ederken, İranlılar 849 ile ikincilikte kaldı. Rusların 400 konut aldığı ülke genelinde, Afganlar 255, Kazaklar ise 213 konut satın almıştır. Sektörün son çeyreğine ilişkin olumlu yorumlarda bulunan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, uluslararası konut alıcılarının Türkiye’yi tercihte öne çıkarmasının sektör açısından önemli olduğunu söyledi. Salgın hastalık karşısında tutumunu koruyan Sağlık Bakanlığı yatırımcıya güven vermeye devam ediyor. Ticaretin durdurulduğu günlerin yavaşça geride kaldığını belirten Akbal, 2020 yılını 40 bin adet satışla kapatabileceklerinden bahsetti. Avrupa analizlerine bakıldığında uluslararası konut alıcılarının tercihleri arasına girmeyi başaran Almanya, Türkiye’nin izinden gidiyor. Tek fark, Almanya’nın yıllık konut satışı Türkiye’nin aylık satışına denktir. Bu da sektörde ne denli istikrar sağlandığını bizlere gösteren bir kaynaktır. Türkiye’nin konutta güvenli bir liman oluşu bir kez daha uluslararası platformda gösterildi. ABD ve İngiltere’den gelen taleplerin artışına değinen Akbal, ABD vatandaşlarının geçtiğimiz yıl ekim ayında 57 konut satın aldığını söylüyor. Bu rakamlar bu yılki ekim ayında artış göstererek 100’ün üzerine çıktı.

“Döviz kazancında sektör bir numara”

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Altan Elmas, ekim ayında uluslararası konut alıcılarının 5 bin 258 adet alım yaptıklarını söyledi. Rakamın oldukça değerli olduğunu dile getiren Elmas, “Sektör döviz kazandırmaya devam ediyor. Ekim ayında ülkeye girişi sağlanan dolar miktarı rakamlara göre 800 milyonu buldu. Eylül-Ekim arasında 1,5 milyar doları aşan döviz girdisi görülmektedir” dedi. Artıştaki nedeni seyahat yasaklarının kalkmasına bağlayan Altan Elmas, geçtiğimiz haftalarda yükselen döviz kurunun da etkisi olduğunu söylüyor. Sektör açısından giderek yabancının gözünde cazipleşen Türkiye, dünyadaki önemini korumaya devam etmektedir. Başka ülkelerin vatandaşları için yatırım tercihi olmaya devam edecek olan ülkemiz gelişim sürecini koruyor.

“Dördüncü çeyrek tüm zamanların en yüksek satış rakamına erişebilir”

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi: “Türkiye’nin salgın hastalıkla mücadelesinde göstermiş olduğu üstün başarılar başka ülkelerin vatandaşlarını burada yaşamaya teşvik etti. Ülkede bulunan yabancılar sağlıktaki hizmetten dolayı dönmek istemiyor.” Sözlerine devam eden Özgün, artışa geçen döviz kurları, oturum ve pasaport teşviklerini de hesaba kattığı konuşmasında, gayrimenkul alımlarının yabancıların gözünde değerli olduğu ortaya çıkarıldı. Türkiye’de en büyük talebi Körfez ve Orta Doğu ülkeleri oluşturmasına karşın; şimdilerde tercihler Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinden de gelmektedir. Konuşmasının sonunda Özgün, “Ekim ayında artışa geçen satış adetleri kasım ve aralık ayında devam ettiği takdirde son zamanların en yüksek satış rakamını dördüncü çeyrekte karşılaşabiliriz” dedi.

“Yerli kaybederken yabancı alıcı farkı kapattı”

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, gayrimenkul piyasasına ilişkin yorumlarda bulundu. Özyurt, yüzde 23,1’lik artışın ekim ayında geldiğini söyleyerek, rakamların son derece tatmin edici olduğunu söylüyor. Yabancılara oluşturulan uygun koşullar pandemiye rağmen satış grafiğindeki ivmeyi arttırdı. Uluslararası platformda satışta çizgisini koruyan Türkiye ayda 100 konutu yabancıya satıyor. Online satışların ağırlıklı olarak devam ettiğinden söz eden Özyurt, para transferleri ve koruma engelinin kaldırılması gerekliliğini ifade etti. Yaşanan sorunların Cezayir, İran ve Türk Cumhuriyetleri’nde oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu konunun bir an evvel çözüme kavuşturulması için harekete geçilmeli ve gerektiği yerde konut almak isteyenlere davetiye gönderme seçeneği var olmalıdır. Alımlar için Türk konsolosluğunun devreye girmesi gerektiğini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı; “Belirli seviyeye ulaşımda ise charter seferi sağlanarak yatırımcıların ülkeye girişinin kolaylaştırılması fikri düşünülebilir” dedi. Bu sayede yerlinin kaybettiği sektör içinde yabancı yatırımcıdan kazanç kapısı oluşturulmalı ve turizmde kaybedilen döviz kaybına ilave edilmelidir.

“Yabancı yatırımcılar güven oyunu Türkiye’den yana kullandı”

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, uluslararası konut alıcılarının beklentilerini Türkiye’de karşıladıklarından bahsediyor. Pandeminin en kritik devresinde oluşturulan güven giderek yükselişe geçmiş ve alıcılar isteklerini piyasa içine aktarmıştır. Türkiye’de salgın hastalıkla birlikte gündemini koruyan ekonomik belirsizliğin ortadan kalkması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan olumlu destekler görüldü. Değiştirilen sinyaller, sektörde Orta Doğu kadar Afrika ve Asya ülkelerine açılmamızı sağlamıştır. Yeni yatırımcılar arasında Çinlilerin fazlaca ülkemize tutunduğunu söyleyen Akkuş, “Pakistan ve Hindistan gibi yeni pazarlardan talepler geliyor” dedi.

“Nakit akışındaki sorunların çözüme kavuşturulması şart”

Bahaş Holding Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır, Türkiye’nin liderlik vizyonunu başarıyla arttırdığını belirtmiştir. Yabancı yatırımcılarının artışa geçtiği Türkiye’de, yurt dışı vitrini her geçen gün değer yükseltiyor. Rekabet konusunda birçok ülkeyi geride bırakan ülkemiz, yabancı yatırımcıların yönünü değiştirdi. Döviz kurlarındaki değişiminde buna neden olduğunu açıklayan Bahadır, durumun yatırımcı için fırsat sağladığını bildiriyor. Hem konut satışlarında hem de ciro ve adet bazında satış grafiğinde görülen artışlar, Türkiye’ye nakit akışı sağlama konusundaki problemleri çözmüyor. Yabancı yatırımcı trafiğinin giderek artması için öncelikle belli başlı problemlere al atılmalıdır.

“Geriye kalan iki aylık süreç umut verici”

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yılın son iki aylık sürecine dair olumlu görüşlerini savundu. “Umut verici” olarak nitelendirdiği kasım ve aralık ayı, tablodaki yükselişi koruyabilir. Ekonomide başlayan yeni dönemin özellikle yabancıların alımı için fırsat olduğu biliniyor. Yatırımcı profilde genişleyen yelpaze bu sayede çoksesli bir yapıya dönüştü. Dünyanın dört bir yanından alıcı sayısının arttırıldığı sektör içinde Türkiye’den konut almakla yetinmeyenler yaşamlarının geri kalanını ülkemizde geçirmek istemektedir.

Son çeyrek beklentisine dair bir diğer habere göz atmak için tıklayınız.