Kategoriler
Emlak Haberleri

Uluslararası yatırımcı hedefleri 15 milyar dolara çıktı

Uluslararası yatırımcı hedeflerini genişleten GİGDER, pandemi nedeniyle duraksayan yabancıya konut satışlarında 15 milyar dolar hedefliyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, ilk hedefin 2023 yılında gerçekleştirileceğini aktardı.

Uluslararası yatırımcı hedefleri 2023’e uzanıyor

Bu yılın ocak ayında kurulan Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER), Türkiye’nin gayrimenkul sektöründe ihracatın kapısını araladı. Uluslararası yatırımcıyı ülke genelindeki satılık konutlara çekmek amacıyla kurulan derneğin, başlıca kuruluş hedeflerinden birisi yabancı yatırımcılar vasıtasıyla ülkeye döviz girişini sağlamak var.

GİGDER altında sektör geliştiriciler, uluslararası pazarlama ve danışmanlık firmaları, kurumsal yatırımcıya yönelik hizmet sağlayan yönetim şirketleri ve hukuki süreçlerde danışmanlık veren kuruluşlar yer alıyor. Yabancıya konut satışının gerçekleştirildiği süreçte, ülke genelinde uluslararası satış sağlayan her 100 gayrimenkulden 20’si sadece üyeler tarafından yapılmaktadır.

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yeni konut projelerindeki hedeflerin 2023 yılında uluslararası yabancıyı çekecek şekilde olacağını belirtiyor. Toplamda 3 yıl içerisinde 15 milyar dolarlık gayrimenkul ihracatı gerçekleştirmeyi planlayan dernek, uluslararası tanıtım, hukuk, güvenlik ve eğitim alanında proje geliştirmeye devam edecek.

Yabancıya konut satışında artış var

Ömer Faruk Akbal, TÜİK tarafında yakın zamanda açıklanan “Haziran 2020 İstatistikleri”ne dair görüşlerini belirtti. Uluslararası yatırımcıya konut satışlarının yılın ilk iki ayında duraksama yaşandığı görülüyor ancak, haziran ayında beklenen yükselmeyle satışlarda yeniden ivme kazanıldı. Haziran ayında, bir önceki aya göre yabancıya konut satışında yüzde 93’ün üzerinde artış yaşanmıştır. Konut taleplerinde yaşanan artışla birlikte önümüzdeki aylarda satışlardaki yükselmenin artacağı öngörülüyor.

Yıl itibariyle yabancıya toplamda 5 milyar dolarlık konut satışının gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığında oluşacak risklere göre, Türkiye geneline yıl içerisinde 30-35 bin kadar konut kazandırılacak.

Pazar genişliyor

2020 yılı içerisinde uluslararası yatırım profilinin değiştiği görülürken, ülke genelinden sıklıkla konut alan İranlılar birinciliği kaptı. İranlıları takiben ise; Iraklılar ve Ruslar geliyor. Uluslararası satışlarda öne çıkan Çinliler ise en dikkat çekici gelişmelerden birisi oldu. 2020 yılının ilk altı aylık sürecinde Çinlilerin toplamda 415 konut aldığı görülüyor.

Akbal, Arap ülkeleri dışında Türkiye’ye olan talepte uluslararası artış yaşandığını söyledi. Müşteri profilinde Çin vatandaşlarının öne çıkması ise yılın güzel gelişmeleri arasında yer alıyor. Dernek kapsamında hizmet veren üyelerin, önümüzdeki dönem içinde Türkiye’yi daha tanınır bir hale getirecek. Ayrıca yeni yatırımcılara kapı açacak olan GİGDER, Pakistanlı yatırımcıların piyasaya girmesini bekliyor. İngilizlerin konut satışında yer alması adına çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Akbal, yakın zamanda birbirinden farklı milletlerin ilk 10 sıralamasında yer alacağını ifade etti. Hindistan’dan gelen taleplerin az olmasına rağmen yüksek potansiyel görüldüğü aktarıldı.

Üyeler sektör öncüleri

GİGDER üyeleri arasında; Akzirve Gayrimenkul, Antalya Homes, Beyytürk İnşaat, Fergüven Gayrimenkul, Fuzul Yapı, Gürsel Öngören Hukuk Bürosu, Hasanoğlu İnşaat, Maven Yapı, Nef Holding, Sinpaş GYO ve Teknik Yapı gibi sektör öncüleri bulunmaktadır.

Yatırımcılara güvenin kazandırılmasının önemli olduğunun altını çizen Başkan Akbal, üyelerin daimi olarak denetlendiğini aktarıyor. İç denetim mekanizması şeklinde yürütülen çalışmaların önümüzdeki aylarda geliştirileceği aktarıldı. Güvenli bir satış için üyelerin yeniden eğitim göreceği bildirilirken, yeterlilik ilkeleri kapsamında yurtdışı satışlarında oluşabilecek sorunlara karşı üyelerin çözüm odaklı yaklaşmaları beklenecek.

Çalışmalarda son durum

Türkiye uluslararası yatırımcı pazarında ilk 5 olmak için sıkı bir mücadeleye girişti. Pastanın büyük olduğu piyasa içerisinde yapılması gereken birçok iş var. Belirlenen hedefler doğrultusunda Türkiye’den İstanbul ilinin öne çıkması ve gayrimenkul yatırımının merkezi haline getirilmesi planlanıyor.

Çalışmaların dört koldan yürütüldüğü süreçte; hedefin gerçekleştirilebilmesi için gelecek dönemlerde sıklıkla konferans ve zirveler düzenlenecek. Aynı zamanda yurt dışında doğru pazarı yakalayabilmek adına AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmesine karar verildi. Dünya pazarında Türkiye’de önde olan İngiltere, ABD, Fransa ve İspanya gibi ülkelerin satış stratejileri yakından takip ediliyor.

Bu esnada üyelerin uluslararası satışlarda öne çıkmaları için, projelerin roadshow’lar ile tanıtımına yardımcı olunacak. Ayrıca pandemi döneminde değeri anlaşılan dijital dünyada Türkiye’nin de bir yeri olması için çalışmalar başlatıldı.

Diğer emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.