Kategoriler
Emlak Haberleri

Üniversite şehirleri boş kalınca mülk sahipleri kiralarda indirime gitti

Üniversite şehirlerinin boş kalmasının ardından ev sahipleri için endişeli bekleyiş sürüyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, emlak piyasasındaki etkileşimin devam ettiğini bildirdi. Uzaktan eğitim planına geçen üniversitelerin en büyük getirisi ise kiraların düşmeye başlaması oldu.

Üniversite şehirlerinin boşluğu kiralara yansıdı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığına karşı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan uzaktan eğitim kararının piyasayı doğrudan etkilediğini söyledi. Öğrencilerin yeniden memleketlere, ailelerinin yanlarına dönmesiyle birlikte başlayan süreç, üniversite şehirlerindeki kiralık evlerin boşalmasına neden oldu. Bu durumun direkt etki yaşattığı iller arasında başta İstanbul olmak üzere; Bursa, Eskişehir ve Edirne’nin olduğunu ifade eden Akdoğan, kiraların düşmeye başladığını belirtiyor.

1+1 evlere beklenen ilgi yok

Üniversite şehirlerinin olmazsa olmazı olan 1+1 dairelerin boş kaldığı sürece adım atıldı. Akdoğan, İstanbul dışındaki tüm şehirlerin piyasadan etkilendiğini belirtiyor. Öğrenci şehri olarak nam salan Eskişehir, Edirne ve Bursa’da öğrencilerin sıklıkla kullandığı 1+1 dairelerin fazlaca olduğu düşünülürse, ev sahiplerinin gelir kaynağı olan dairelerin kiralanmaması maddi açıdan zor durumları getirebilir.

Kiralarda indirim görüldü

Bakanlığın tedbirleri artırmak amacıyla aldığı uzaktan eğitim kararından sonra çoğu öğrenci kiralık evlerini boşalttı. Emlakçıların elinde birikmeye başlayan kiralık evlerin satılık evleri geçtiği tabloda indirim sürecine gidildi. Akdoğan, özellikle yatırımcı kesimin tercih ettiği taşınmazlarda pandemi nedeni ile elde edilen gelirin azalacağına dikkat çekiyor. Yalnızca konut türü taşınmazlar değil, yurt gibi geniş çaplı yatırım türlerinde de gelir düşüşleri söz konusu olacaktır.

Aidat miktarları mülk sahiplerini zorlamaya başladı

Akdoğan, boş kalan kiralık dairelerin aidat miktarlarının mülk sahipleri tarafından ödendiğini söyledi. Öğrencilerin şehri terk etmesinin ardından piyasanın olumsuzluğa sürüklendiği süreçte yatırımcıların gelir modelinde bozulmalar görüldü. Boş kalan evlerde kiracı bulmanın zorluğunu yaşayan ev sahipleri aidat giderlerini kendi ceplerinden ödemeye başladı. Ancak bu durum, özellikle havuzlu, spor salonlu, hamam ve saunalı lüks hizmetleri içinde barındıran binalarda ödeme miktarlarının artmasına neden oluyor. Kullanımı olmayan her türlü hizmete rağmen aidat alımına devam eden yönetime mülk sahiplerinden indirim talepleri gelmeye başladı.

TÜGEM haberlerine göz atmak için tıklayınız.